Sezona presežka za smučarske skakalke: Nika Križnar na finalu sezone napada veliki kristalni globus

23. 3. 2021, 08:08 | Športno | Vir: STA

              Sezona presežka za smučarske skakalke: Nika Križnar na finalu sezone napada veliki kristalni globus (foto: Profimedia) Profimedia

Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar bo na zadnji postaji sezone svetovnega pokala v Čajkovskem lovila veliki kristalni globus. Po 11 tekmah ima v skupnem seštevku prednost petih točk pred nekdanjo serijsko zmagovalko, Japonko Saro Takanashi, v igri pa je tudi še Avstrijka Marita Kramer, ki je dobila zadnji tekmi v Nižnjem Tagilu.

Poleg velikega kristalnega globusa bi lahko slovenske skakalke v Čajkovskem v Rusiji slavile tudi prestižno zmago v pokalu narodov. V tem seštevku je Slovenija zbrala 2268 točk, s čimer imajo varovanke Zorana Zupančiča 31 točk naskoka pred Avstrijo in 215 točk prednosti pred tretjo Norveško. Slednja je brez možnosti za skok na vrh, saj bo na finalu sezone nastopala brez dveh skakalk, zmagovalke Ljubnega Eirin Marie Kvandal (poškodba) in svetovne prvakinje z velike skakalnice Maren Lundby (bolezen).

Za slovensko izbrano vrsto je že pred finalom to sezona presežka. Le na eni od 11 tekem v sicer zaradi novega koronavirusa precej okrnjeni sezoni namreč Slovenke niso stale na odru za zmagovalke. To se je zgodilo v Titisee-Neustadtu 31. januarja. Na vseh preostalih tekmah sta bili na stopničkah med posameznicami bodisi Nika Križnar bodisi Ema Klinec. Na Ljubnem ob Savinji pa je zmago slavila tudi slovenska četverica na ekipni tekmi. Ena ekipna preizkušnja bo na sporedu tudi v Čajkovskem, medtem ko je bila Slovenija na mešani ekipni tekmi v Rasnovu druga.

Prvo ime slovenske reprezentance je nesporno Križnarjeva

Dvajsetletnica iz Delnic v Poljanski dolini je to sezono zbrala 751 točk in je nanizala sedem zaporednih uvrstitev na stopničke. To sezono je slavila premierno zmago na tekmah za svetovni pokal, okoli vratu pa si je v Oberstdorfu na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah nadela še dve kolajni. Tretja je bila na posamični tekmi na veliki skakalnici ter srebrna s slovensko ekipo na srednji skakalnici. Na tej napravi je izid kariere slavila Ema Klinec z naslovom svetovne prvakinje.

Križnarjeva se bo po zaslugi konstantnih nastopov to zimo od petka do nedelje borila za glavno nagrado sezone. Po dveh zmagah, štirih drugih mestih in dveh uvrstitvah na tretje mesto bo branila pet točk naskoka pred Takanashijevo, s katero sta si v Nižnjem Tagilu izmenjali po eno drugo in tretje mesto. Na prvi je bila Križnarjeva tretja in za 24 ur izgubila rumeno majico, nato pa jo je z drugim mestom oblekla nazaj.

"Rumena majica je nazaj pri meni, zdaj jo moram držati do konca," je po nedeljski tekmi v Rusiji samozavestno sporočila Križnarjeva.

Prvo tekmo sezone, ki je bila iz norveškega Lillehammerja prestavljena v avstrijski Ramsau, je končala na drugem mestu. Nato je malce razočarala in zaostala za lastnimi visokimi pričakovanji na domači posamični tekmi na Ljubnem. V Nemčiji je na naslednji postaji na veliki skakalnici v Titisee-Neustadtu zasedla peto ter šesto mesto, preden je začela veliki niz uvrstitev na oder za zmagovalke, ki traja vse od Hinzenbacha na začetku februarja.

Pred to sezono je v vsaki od prejšnjih treh zim v svetovnem pokalu na stopničkah stala "le" po enkrat. To zimo je že pri številki deset z osmimi posamičnimi in dvema ekipnima uvrstitvama med najboljše tri. Kljub temu da že nekaj časa tekmuje z bolečinami v križu in gležnju ter ima pregovorno veliko težav pri pristankih zaradi agresivnega sloga letenja, je prikazala zavidljivo mero konstantnosti, ki jo pred finalom sezone uvršča na vrh razpredelnice svetovnega pokala.

V boju za končno krono bi bila s slovensko skakalko in Takanashijevo zagotovo tudi Kramerjeva, a je na tekmah v Rasnovu v Romuniji ostala brez nastopa, potem ko je bila sprva pozitivna na novi koronavirus, nato pa je po birokratskih zapletih kljub negativnem testu morala odpotovati v domovino. Tako je izgubila levji delež točk, čeprav je letos slavila na petih tekmah v svetovnem pokalu. Trikrat je bila najboljša Takanashijeva, ki si je veliki kristalni globus v svetovnem pokalu zagotovila štirikrat, nazadnje v sezoni 2016/17.

V Čajkovskem v Rusiji se tako obeta dramatična končnica sezone ženskih skokov, ki bi lahko prinesla prvi veliki kristalni globus za Slovenijo v jubilejni deseti sezoni najvišje ravni za ženske. V moški konkurenci sta doslej v skupnem seštevku slavila takrat najstniška senzacija Primož Peterka dvakrat (1996/97, 1997/98) in Peter Prevc enkrat v šampionski ter rekordni sezoni 2015/16.

Za Slovenijo bi nov skupni uspeh pomenil osvojitev skupno šestega velikega kristalnega globusa v zimskih športih.

Tina Maze je bila v alpskem smučanju tako rekoč nepremagljiva v sezoni 2012/13 z rekordnim izkupičkom 2414 točk, Žan Košir pa je v deskanju na snegu v paralelnih disciplinah slavil sezono kasneje. Ob tem so slovenski športniki v zimskih športih osvojili še številne male kristalne globuse.

Za slovenskimi skakalkami in trenerskim štabom je sicer burno dogajanje v Rusiji, potem ko so morali vsi v samoosamitev zaradi pozitivnega testa glavnega trenerja Zorana Zupančiča na novi koronavirus.

V ponedeljek so zdravstvene oblasti v Rusiji vendarle preklicale izolacijo za trenerja in članice slovenske reprezentance po posredovanju ministrstva za zunanje zadeve RS, slovenskega veleposlanika v Moskvi Branka Rakovca ter zdravnikov in zdravstvenih delavcev na Infekcijski kliniki v Ljubljani in Kliniki za pljučne bolezni na Golniku, so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije.

"Brez usklajenega delovanja v zadnjih 24 urah, ne bi mogli predstaviti vseh potrebnih podrobnosti in argumentov zdravstvenim organom v Rusiji," so še dodali. Ekipa je tako v ponedeljek nadaljevala pot v Čajkovski na zadnje tekme sezone.

Pripravil Aljoša Žvirc