Slovenski košarkarji v Kölnu z Nemčijo, Litvo, Francijo, Madžarsko in BiH

29. 4. 2021, 15:07 | Športno | Vir: STA

              Slovenski košarkarji v Kölnu z Nemčijo, Litvo, Francijo, Madžarsko in BiH (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Košarkarji Slovenije bodo v predtekmovanju evropskega prvenstva 2022 nastopili v skupini B z Nemčijo, Litvo, Francijo, Madžarsko ter Bosno in Hercegovino. Tekme bodo igrali v Kölnu, zaključni boji pa bodo potekali v Berlinu.

Slovenija bo od 1. do 18. septembra 2022 branila zlato medaljo z eurobasketa 2017. Na žrebu v Berlinu je bila uvrščena v tretji kakovostni boben skupaj s Hrvaško, Poljsko in Turčijo.

Prvenstvo, ki bo potekalo še v Pragi, Tbilisiju ter Milanu in na katerem bo nastopilo štiriindvajset najboljših evropskih reprezentanc, je bilo predvideno za letos, a ga je Fiba Europe zaradi koronske pandemije prestavila za eno leto.

Tekmovalni sistem je enak kot na prejšnjem prvenstvu, ki ga je Slovenija igrala v Helsinkih ter Istanbulu. Štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine se bodo uvrstile v osmino finala. Izločilni boji bodo potekali v dvorani Mercedez Benz v Berlinu s kapaciteto 14.500 gledalcev.

V skupinah A in B bodo reprezentance skupinski del začele 1. septembra, v skupinah C in D pa je prvi krog na sporedu 2. septembra. Skupinski del se bo končal 7. septembra oziroma 8. septembra. Dvoboji osmine finala bodo 10. in 11. septembra, četrtfinale 13. in 14. septembra, polfinalna obračuna bosta v petek, 16. septembra, dvoboja za medalje pa najboljše reprezentance čakata v nedeljo, 18. septembra.

Uvodno tekmo v dvorani Lanxess, ki sprejme 19.000 gledalcev in ki bo letos konec maja gostila zaključni turnir evrolige, bo Slovenija igrala proti Litvi 1. septembra., 2. september je dan počitka, 3. septembra sledi Madžarska, 4. septembra BiH, po še enem dnevu odmora pa prideta na vrsto Nemčija ter Francija.

"Primarno bo zbrati čim boljšo igralsko zasedbo, zato upam, da bodo zdravi in na voljo vsi fantje. Dobili smo težko skupino. Osnovni cilj je uvrstitev v osmino finala ter nato iz tekme v tekmo napadati čim višja mesta. Po drugi strani se s tekmeci ne smemo preveč obremenjevati. Na prvenstvu bomo branili naslov evropskega prvaka in naša obveza bo, da na parketu pokažemo najboljši obraz. Do evropskega prvenstva je še kar nekaj časa. Trenutno so naše misli usmerjene v zaključek klubske sezone, sam pa že komaj čakam, da z reprezentanco junija začnemo priprave na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre," je za spletno stran KZS dejal kapetan slovenske moške članske reprezentance Edo Murić.

"Na prvenstvu se bomo pomerili s starimi znanci. Dobili smo zahtevno skupino. Vsaka tekma bo zgodba zase. Treba se bo res dobro pripraviti in iti iz tekme v tekmo. Upam, da se bomo zbrali v popolni postavi in napadli najvišja mesta v skupini ter se v izločilnih bojih izognili najboljšim reprezentancam," je dodal Zoran Dragić.

"Znašli smo se v atraktivni, a hkrati tudi zelo zahtevni skupini. Prepričan sem, da bodo vse reprezentance še dodatno motivirane, saj bodo igrale proti aktualnim evropskim prvakom. Vsekakor si želim, da se zbere najboljša možna zasedba v danem trenutku. Zmagovita formula je znana. Potrebno se bo pripravljati iz tekme v tekmo. Razmišljati moramo izključno o sebi in o tem, kako iz dneva v dan prikazati boljšo igro," je povedal Klemen Prepelič.

"Zjutraj sem na telefonu najprej prebral sporočilo prijatelja Dirka, ki mi je napisal, naj se pazimo Nemcev. Seveda sem si nato takoj z zanimanjem pogledal razplet žreba skupin za evropsko prvenstvo. Namenil nam je zanimive tekmece, s katerimi se reprezentanca sicer redno srečuje. O Franciji in Litvi ni potrebno izgubljati preveč besed, tudi Nemci bodo na domačem parketu zelo nevarni. A ne glede na to, kdo je nasprotnik na drugi strani igrišča, imam sam vedno visoke cilje. In prepričan sem, da podobno razmišljajo tudi reprezentančni soigralci. Spomini na zadnje evropsko prvenstvo in osvojeni naslov evropskih prvakov so še kako živi. Spremljalo nas je odlično vzdušje in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Komaj čakam, da bom že ob prvi priložnosti znova del reprezentančne zgodbe," pa je iz ZDA sporočil Luka Dončić.

V prvem kakovostnem bobnu so bili Španija, Srbija, Grčija in Francija, v drugem Litva, Rusija, Italija in Češka, v četrtem Nemčija, Ukrajina, Finska in Gruzija, v petem Belgija, Madžarska, Izrael in Velika Britanija ter v šestem BiH, Nizozemska, Estonija in Bolgarija.

Žreb je določil, da bodo v skupini A igrale Gruzija, Turčija, Španija, Rusija, Belgija in Bolgarija. Skupino C sestavljajo Italija, Estonija, Grčija, Hrvaška, Ukrajina in Velika Britanija, skupino D pa Češka, Poljska, Srbija, Finska, Izrael ter Nizozemska.

* Skupina A (Tbilisi):
Gruzija, Turčija, Španija, Rusija, Belgija, Bolgarija

* Skupina B (Köln):
Nemčija, Litva, Francija, Slovenija, Madžarska, BiH

* Skupina C (Milano):
Italija, Estonija, Grčija, Hrvaška, Ukrajina, Velika Britanija

* Skupina D (Praga):
Češka, Poljska, Srbija, Finska, Izrael, Nizozemska