Jakov Fak srebrn za Slovenijo v Pyeongchangu!

15. 2. 2018, 14:00 | Športno | Vir: STA

              Jakov Fak srebrn za Slovenijo v Pyeongchangu! (foto: profimedia) profimedia

Biatlonec Jakov Fak je na olimpijskih igrah v Pyeongchangu Sloveniji priboril srebrno kolajno na 20-kilometrski posamični tekmi. Zmagal je Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je kljub dvema minutama pribitka prehitel Faka za 5,5 sekunde in tretjega Avstrijca Dominika Landertingerja, oba sta zadela vseh 20 tarč, za 14,2 sekunde.

Slovenski biatlonec Jakov Fak je zablestel na igrah v Pyeongchangu.

Dva dni po eni najslabših tekem v karieri na zasledovanju se je odlično dvignil in zasluženo postal slovenski srebrni junak.

Pot do srebra na 20-kilometrski preizkušnji ni bila lahka. Za medaljo, prvo olimpijsko v karieri za Slovenijo, je moral odlično teči in zadeti vseh 20 tarč.

"Mislim, da bo jutri še posebej emotivno, ko dobim medaljo okrog vratu. Zelo sem vesel, ne samo zase, za celotno ekipo, ki je delala z mano. Hvala vsem," je dejal sveži olimpijski podprvak.

Izdal je recept za to, kako je prišel do medalje. "Če sem povsem iskren, sem danes spal, ponavadi spim samo ponoči, danes pa tudi čez dan, bil sem sproščen, vedel sem, kaj moram narediti. Bilo je težko, še posebej po zasledovalni tekmi, ki je bila ena najslabših v mojem življenju. Da se po tem pobereš, moraš imeti razčiščene stvari v glavi. To je bilo povsem v nasprotju s stvarmi s prejšnjih tekem in to je bilo to."

"Johannes je bil na progi izjemno hiter in je zasluženo zmagal. Skušal sem narediti vse, da bi v smučini zmanjšal razliko, a ni šlo. Bilo je bolje kot v Sočiju, takrat mi tudi zdravje ni dopuščalo. Tako kot vedno pravim: če sem zdrav, ni nobene bojazni, da ne bi naredil rezultata, ni pa vse odvisno od tebe, ampak tudi od drugih. Imeli smo tudi izjemne smuči, tako kot ponavadi, hvala tudi vsem tistim, ki se jih ne vidi."

V njegov prid so šle tudi vremenske razmere. Če so se biatlonci in gledalci na biatlonskem stadionu v prejšnjih dneh pritoževali nad sibirskim mrazom in orkanskim vetrom, je bilo danes povsem znosno. "Hja, če sem jaz nastopil s tankimi rokavicami, potem je bilo toplo," je o tej temi dejal dobro razpoloženi Fak po prvih opravljenih obveznostih v Pyeongchangu, ko se je lahko posvetil tudi slovenski sedmi sili.

Njegova komedija na zasledovanju tudi ni pustila nobenih posledic. Mirno je priznal, da če počneš neumnosti, si pač tudi zaslužiš zbadanje, seveda le, dokler stvar ostane v mejah prijateljskega. "To je normalno, to je del športa. Če delaš neumnosti, si zaslužiš norčevanje. A v ekipi, ostalega ne prenesem. Glejte, nisem zamerljiv človek, to gre vse na moj račun," je o posledicah zadnje dirke dejal Fak in priznal, da je slišal tudi zbadljivko, da je dobro, ker v današnji preizkušnji ni kazenskega kroga ...

"Posebnega razmisleka ni bilo. Dobiš informacije, kaj moraš narediti, da dobiš medaljo. Ni enostavno, a to delamo od otroštva. A danes je bilo vse na moji strani. Zadnji strel sem počakal, ker so mi prišle solze v oči, malo težav imam s tem, ampak mislim, da sem dobro oddelal," je o poteku zadnjega strelskega postanka dejal Fak in se na pripombo, da je šlo že za solze sreče, pošalil, da bi hitro lahko bile tudi solze nesreče.

"Skušal sem iztisniti, kolikor se je dalo. Vedel sem, da je treba oddelati do konca, zadnji štirje kilometri niso lahki po 16 že pretečenih. To je to zaenkrat, kar dopušča telo, na žalost. Za Johannesa ni bilo zadosti goriva. Dobil sem informacije, mi je pa Mitja Drinovec zelo pomagal na zadnjem smuku in močno porinil ter mi dal še kakšen kilometer, tako da hvala Mitja," je o zadnjih kilometrih dejal Fak.

O primerjavi olimpijskih medalj iz Vancouvra in Pyeongchanga pa je menil: "Obe sta zelo lepi. Čeprav za tole ne vem, sem jo videl samo na sliki ... A če gledam po tem, s kakšnega položaja sem se vrnil in v kakšnem stanju je bilo moje telo, je bila ta zelo, zelo vredna. Potrudil se bom tudi v prihodnje, da bom zdrav in potem lahko upamo na najboljše."

Na vprašanje, kaj bo še počel danes - čeprav se je njegov srebrni dan v Pyeongchangu hitro nagibal v petek - pa je nato dejal, da bo najprej zabava, simbolično prav na kitajsko in tudi korejsko novo leto. "Prva medalja pred devetimi leti je bila na valentinovo, druga pa zdaj. Torej srečno novo leto, kaj pa drugega."

Biatlon, posamična tekma, moški:

 • ZLATO: Johannes Thingnes Boe (Nor)
 • SREBRO: Jakov Fak (Slo)
 • BRON: Dominik Landertinger (Avt)

Jakov Fak - osebni info

 • rojen: 1. avgusta 1987
 • prebivališče: Ljubljana, Mrkopalj - Hrvaška
 • višina: 185 cm
 • teža: 75 kg
 • poklic: zaposlen na Morsu
 • hobiji: kolesarjenje
 • klub: ŠD Pokljuka
 • trener: Uroš Velepec, Tomaš Kos
 • nekdanji trener: /
 • discipline na ZOI: sprint, zasledovalno, posamično, skupinski start, moška štafeta

Navdušenje na Twitterju