Tadej Pogačar po 23. zmagi v karieri: Trenutno le živim kolesarske sanje

25. 4. 2021, 17:42 | Športno | Vir: STA

              Tadej Pogačar po 23. zmagi v karieri: Trenutno le živim kolesarske sanje (foto: profimedia) profimedia

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec ene največjih enodnevnih kolesarskih preizkušenj, 107. dirke Liege - Bastogne - Liege. V zaključnem sprintu peterice je bil 22-letnik boljši od Francoza Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick-Step) in njegovega rojaka Davida Gauduja (Groupama-FDJ).

Pogačar nadaljuje odlične letošnje predstave, potem ko je slavil na večetapnih dirkah po Združenih arabskih emiratih in na preizkušnji od Tirenskega do Jadranskega morja, skupaj pa je bila to že šesta zmaga 22-letnika s Klanca pri Komedi v tej sezoni, skupno pa 23.

Obenem je bila to druga slovenska zmaga na velikih kolesarskih spomenikih (Milano - Sanremo, Pariz - Roubaix, po Flandriji in po Lombardiji), potem ko je v podobno tesnem zaključku lani na tej dirki slavil Primož Roglič (Jumbo-Visma). Obakrat je v finišu kratko potegnil svetovni prvak Alaphilippe, lani je bil nato zaradi oviranja v sprintu diskvalificiran.

Pogačar je danes postal prvi zmagovalec dirke po Franciji z zmago na Liege - Bastogne - Liege po Luksemburžanu Andyju Schlecku, ki je tam slavil leta 2009.

"Nimam besed. Ta dirka mi je resnično všeč in zmagati tukaj proti vsem tem imenom je nekaj neverjetnega. Vedel sem, da bo šel Alahilippe na konec in sprintal od daleč, želel sem mu le slediti in imel sem srečo, da je veter deloval v mojo korist, saj sem prišel od zadaj in imel več hitrosti," je takoj po zmagi dejal član UAE Team Emirates.

Slednjemu v sredo na valonski puščici belgijske oblast niso dovolile nastopiti, saj so testi na novi koronavirus pokazali dva lažno pozitivna izida. Dodatna motivacija za Liege, kot je pristavil Pogačar. "Bili smo res razočarani, ker nismo smeli začeti valonske puščice, saj smo imeli dobro ekipo tudi z lanskim zmagovalcem Marcom Hirschijem. Za vse nas je bila to izgubljena priložnost, a motivirani smo bili za današnjo preizkušnjo in vse se je srečno izšlo."

Mladi kolesar je moral odgovoriti še na vprašanje, da je v tem trenutku po zmagah na največjih dirkah kralj kolesarstva.

"Ne vem, kako naj na to odgovorim. Trenutno le živim kolesarske sanje," je še dejal Pogačar, ki ga zdaj čaka počitek pred začetkom priprav na dirko po Franciji.

Veliko je slovenska javnost pričakovala tudi od v sredo drugouvrščenega na valonski puščici Rogliča. Tokrat 31-letnik ni imel dovolj močnih nog, da bi sledil napadu Kanadčana Michaela Woodsa dobrih 13 km pred ciljem. Na koncu je bil Roglič 13., pred njim pa je bil na desetem mestu še tretji slovenski predstavnik na dirki Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Lani je tam za tretjim Pogačarjem zasedel četrto mesto.

Kot je bilo pričakovati, je bilo dogajanje na najstarejši kolesarski klasiki, prirejajo jo od leta 1892, najbolj burno v zadnjih 100 km z devetimi kratkimi in strmimi vzponi v Ardenih. Napadi so si nato sledili eden za drugim, poskusil pa je tudi Pogačar 22 km pred koncem, a so tekmeci skok pokrili. Ob napadu na koncu petega Woodsa pa je pred koncem vzpona na Roche-aux-Faucons ob številnih favoritih odpadel tudi Roglič, ki ni mogel slediti ritmu danes najboljše peterice.

Razlika je med vodilno in zasledovalno skupino le še naraščala, v zaključku pa so se zasledovalci približali, saj je bilo med peterico veliko pogledovanja. Prvi je sprint dobrih 300 metrov pred ciljem začel na koncu četrti Španec Alejandro Valverde (Movistar), ki na 41. rojstni dan ni mogel izenačiti rekorda Belgijca Eddyja Merckxa. Sloviti "kanibal" je na tej dirki slavil petkrat.