Tadej Pogačar si je po drznem samostojnem begu po 8. etapi že oblekel rumeno majico

Dirka po Franciji

3. 7. 2021, 18:17 | Športno | Vir: STA

              Tadej Pogačar si je po drznem samostojnem begu po 8. etapi že oblekel rumeno majico (foto: profimedia) profimedia

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je novi vodilni na dirki po Franciji. V osmi etapi od Oyonnaxa do Le Grand-Bornanda (150,8 km) se je po samostojni vožnji v zadnjih 30 km otresel vseh tekmecev v boju za rumeno majico in v cilj prišel kot četrti. Etapa je sicer pripadla ubežniku, Belgijcu Dylanu Teunsu.

Teuns, član ekipe Bahrain Victorius, zanje je bila to druga zaporedna etapna zmaga po petkovem uspehu Slovenca Mateja Mohoriča, je bil najboljši med 18 ubežniki in slavil 12. zmago med poklicnimi kolesarji, od tega drugo na Touru.

"Ni bilo lahko, na začetku je bilo veliko stresa. Zahtevno je bilo sploh priti med ubežnike. Na začetku sem bolj zasledoval ostale, nikoli mi ni bilo treba v ospredje in posledično sem prihranil nekaj moči. Dobro mi je uspelo priti nazaj med najboljše," je v prvi izjavi organizatorjem dejal 29-letni Belgijec.

"Slišal sem, da imam nekoliko pred vrhom nekaj prednosti pred Pogačarjem, nekako sem vedel, da bi lahko zdržal, če bi imel prednost pred zadnjim vzponom. Uspelo mi je, v mislih sem imel predvsem dedka, ki je umrl tik pred Tourom. Zato sem pokazal proti nebu. Nekaj dni pred Tourom sem moral še na pogreb, zato je to zdaj toliko bolj čustven trenutek," je zmago preminulemu dedku namenil Mohoričev moštveni kolega.

Prava dirka v boju za skupno zmago pa se je odvijala v ozadju.

Pogačarju (UAE Team Emirates) so do zadnjih 32 km pomagali tudi moštveni kolegi, ko pa so ostali brez moči, je v deževnem in nekoliko hladnejšem vremenu 22-letnik s Klanca pri Komendi napadel. Po prvem poskusu mu je sledil le Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ko pa je napadel drugič, je zmagovalec Gira 2019 in lani drugouvrščeni na Vuelti popustil.

Slovenski zvezdnik, lanski zmagovalec Toura, je nato v samostojni vožnji, letos je v podobnem slogu opravil že s tekmeci tudi v drugi etapi dirke po Sloveniji do Celjskega gradu, vseskozi pridobival prednost in že na zadnjem vzponu virtualno oblekel rumeno majico.

Potem ko je imel na vrhu predzadnjega vzpona na prelaz Romme (8,7 km/9,4 %) 1:20 minute naskoka pred Carapazom, je bil na vrhu Colombiera (7,3 km/8,7 %) pred Ekvadorcem že za tri minute.

Na vrhu Colombierja je Pogačar vzel pet bonifikacijskih sekund, v cilj pa je po zahtevnem spustu v dežju pripeljal kot četrti z zaostankom 49 sekund za Teunsom.

V skupnem seštevku je tako slovenski zvezdnik zdaj 1:48 minute pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) in že 4:38 minute pred Kazahstancem Aleksejem Lucenkom (Astana-Premier Tech).

"Zjutraj še nisem kaj o tem razmišljal, želeli smo le videti, kako se bo vse skupaj odvijalo. Začetek je bil zelo zahteven, kolesarji so bili povsod, vsi so želeli biti v begu. Na koncu sem se dobro počutil v tem vremenu, ki mi zelo ustreza. Pred zadnjimi tremi vzponi sem moštvenim kolegom dejal, da si želim razbiti dirko in to nam je uspelo," je samozavestno v izjavi za organizatorje Toura dejal 22-letni Pogačar.

"Ko sem videl, da so vsi trpeli in da so Rui, Brandon in Davide (Costa, McNulty in Formolo, op. STA) opravili odlično delo, sem napadel in nadaljeval v svojem ritmu. Res sem zadovoljen z razpletom," je povedal novi vodilni v skupnem seštevku. Vseeno je bil presenečen nad nekaterimi moštvi, ki že dan prej niso želele sodelovati v lovu na ubežnike.

"Malce sem presenečen. Po včerajšnjem dnevu, ko so nas napadli, sem slutil, da so najbrž mislili, da so nas zlomili. In da bodo konec koncev danes pokazali več. Izkazalo se je, da so bili najbrž bolj načeti zaradi včerajšnje dolge etape in današnjega mraza," je malce zbodel tekmece 22-letnik.

"Mislim, da je res moj največji sovražnik zdaj Tadej Pogačar," je v smehu dodal slovenski as. "Videli bomo dan za dnem. Smo v rumenem in pripravljeni smo na obrambo majice, saj smo dokazali, da smo močna ekipa," je še organizatorjem na vprašanje, ali lahko zdaj premaga le še sam sebe, odvrnil lanski zmagovalec Toura.

V etapi so preostali Slovenci veliko zaostali, med njimi tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma). Kisovčan še naprej trpi za posledicami padcev v prvih etapah letošnjega Toura. V cilj je prišel na 175. mestu, skupaj z njim je 35:01 minute zaostal tudi Luka Mezgec (BikeExchange) na 137. mestu.

Petkov junak Mohorič je bil v cilju dobrih šest minut prej na 69. mestu (+28:41). "Danes je bila še ena kraljevska etapa, ne toliko po trasi, ampak po načinu dirkanja. Od začetka je šlo na polno, skupine so se delale ena za drugo. Na določeni točki se je v pobegu znašel tudi Pogačar," je v smehu za RTV Slovenija dejal 26-letnik iz Podblice.

"Wout, Dylan (Poels in Teuns, op. STA) in jaz smo imeli nalogo, da pridemo v ubežno skupino. Njima je to uspelo, Dylan pa je dobil etapo, kar je neverjetno. Pogačar pa je še enkrat pokazal, da ima prestavo več od ostalih. Upam, da ima dovolj močno ekipo, da bo tole pripeljal do Pariza," je svojega rojaka pohvalil Mohorič.

V nedeljo bo na vrsti še ena zahtevna gorska etapa od Clusesa do Tignesa (144,9 km). V njej bo pet kategoriziranih vzponov, ciljni pa je dolg kar 21,1 km s povprečnim naklonom 5,6 %.