Tako je videti hotel Park v Melbournu, v katerem ta hip biva Novak Đoković

Na Twitterju poročajo azilanti

7. 1. 2022, 14:14 | Športno | Piše: N.Z.

              Tako je videti hotel Park v Melbournu, v katerem ta hip biva Novak Đoković (foto: profimedia) profimedia

Hotel Park v Melbournu je ta hip hkrati bivališče številnih iskalcev azila in najboljšega igralca tenisa na svetu, ki še vedno čaka na končno odločitev glede njegove deportacije.

Najbolj priznani avstralski časnik The Herald Sun poroča o tem, da je za nastalo dramo v primeru Novaka Đokovića najverjetneje kriv organizator tamkajšnjega Odprtega prvenstva v tenisu, Avstralska teniška zveza (Tennis Australia). Sicer pa se je na seznamu zadržanih v hotelu, ki avstralskim oblastem služi kot imigrantski center, sinoči znašel še nekdo, ki je nameraval nastopiti na Odprtem prvenstvu Avstralije. To je specialistka za igranje dvojic, 38-letna Čehinja Renata Voračova, dodajajo na sportklub N1.

Za kakšen hotel pravzaprav gre?

Na papirju je hotel ocenjen s štirimi zvezdicami in pol, prenočitev v njem pa stane 109 dolarjev.

Realnost pa je nekoliko drugačna. Od leta 2020 je hotel namenjen karantenam in imigracijskemu priporu za ljudi, ki iščejo azil v Avstraliji. Še več. Po pisanju 24sata naj bi se prav v tem hotelu 'zanetil' drugi koronavirusni val, ki je avstralsko zvezno državo Viktorijo 'stal' na stotine življenje.

Pred zgolj dvemi tedni so imeli v hotelu park tudi paniko, saj se je zgodil požar, ljudje, ki v njem bivajo, pa od takrat naprej nimajo več dostopa do telovadnice in terase (kamor so se občasno lahko zatekli kadilci in tisti, ki so si zaželeli nekaj svežega zraka, saj okna v hotelskih sobah nimajo kljuk za odpiranje).

"Želim si samo svežega zraka in svetlobe. Pa nam ne dovolijo," pravi Miah, zgolj eden od dvajsetih iskalcev azila, ki se je novembra okužil s koronavirusom prav v tem hotelu.

"Soba je umazana, sam pa sem zaprt že 15 dni v tej sobi, v istih oblačilih. Nimamo čistega perila. Šest ur so rabili, da so mi prinesli zdravila," je za The Age še povedal Miah.

Sodnik Anthony Kelly je tekom spletnega sestanka vprašal odvetnike, ali ima Đoković v hotelu dostop do treninga tenisa. In seveda ga nima. Še več. Vprašanje je, kakšno hrano dobiva.

Najboljši tenisač na svetu je namreč na strogi brezglutenski dieti, 'uporabniki' hotela pa so že 'čivknili', da jim je hotelska kuhinja skupaj s piščancem in brokolijem postregla še s črvi.

Na Twitterju se je javil še en iskalec azila, ki je do nedavnega bival v hotelu Park. Hossein Latifi je med drugim objavil porcijo nekakšne obare, ki so mu jo servirali v plastični posodi, pa tudi nekaj fotografij notranjosti hotela, še posebno sob, ki se ne zdijo ravno luksuzne.

Čeprav avstralske oblasti trdijo, da Nole lahko zapusti hotel kadar hoče, saj tam ni priprt, pa je prav ta hotel hkrati edini kraj, kjer lahko počaka na izid svoje pritožbe o deportaciji.

Povzeto po 24sata.hr