Tamara Kozlovič o spremljevalnih aktivnostih EuroBasketa

8. 9. 2013, 15:01 | Športno | Vir: Liza

Koprčani bodo med EuroBasketom imeli dve navijaški središči; v Taverni, ki bo delovalo predvidoma do konca evropskega prvenstva, in na Ukmarjevem trgu, kjer bo veselo med 4. in 9. septembrom. Obe prizorišči bosta namenjeni predvsem prenosu košarkarskih tekem, hkrati pa bosta imeli pester spremljevalni in kulturno-zabavni program, pove vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič, univ.dipl.org.

Kako se pripravljate na EuroBasket?

Poleg tekmovalnega dela smo v Mestni občini Koper pripravili pester nabor spremljevalnih aktivnosti, ki bodo zadostile tudi najzahtevnejše okuse. Tako smo že definirali dve navijaški središči, in sicer v Taverni, ki bo delovalo predvidoma do konca evropskega prvenstva, in na Ukmarjevem trgu, ki ga bomo vzpostavili med gostovanjem EuroBasketa v Kopru, torej med 4. in 9. septembrom.

Obe prizorišči bosta namenjeni predvsem prenosu košarkarskih tekem, seveda pa bosta tako Ukmarjev trg kot tudi Taverna imela pester spremljevalni in kulturno-zabavni program. V Taverni se bodo s svojim programom predstavljale države, katerih reprezentance gostimo v Kopru, medtem ko bo na Ukmarjevem trgu pestra ponudba dogodkov in aktivnosti, v obeh prizoriščih pa bo poskrbljeno za bogato gostinsko ponudbo.

Poleg dogajanja v navijaških središčih bosta utrip v mestu popestrili tudi pestra ponudba na stojnicah in vinski kotiček Vinakoper, za dodatno popestritev pa bodo poskrbele tudi prireditve, ki sicer niso vezane na potek evropskega prvenstva, ampak jih v Kopru gostimo prav v tem obdobju. Tu mislimo predvsem na festival Luna gre na morje, festival Vilenica in seveda Sladko Istro, največji festival sladic in sladkih pregreh na naših tleh. Priprave na EuroBasket 2013 so v polnem teku, tako mestne vpadnice že krasijo zastave EuroBasketa in zastave držav, ki jih gostimo v Kopru, v kratkem bomo ulice mestnega jedra okrasili tudi s promocijskimi zastavicami, izložbe pa so že označene z nalepkami z logotipi EuroBasketa. Iz dneva v dan tako želimo stopnjevati košarkarsko vzdušje v Kopru.

Kako boste pričakali navijače in goste?

Samo med EuroBasketom (od 1. 7. vse do 22. 9.) smo v Kopru odprli posebno info točko v Taverni, ki na enem mestu združuje vse ključne informacije o prvenstvu in v kateri je možno kupiti vse vstopnice za ogled košarkarskih tekem prvenstva kot tudi drugih tekem Košarkaške zveze Slovenije, kupiti uradne spominke prvenstva, rezervirati izlete in pridobiti druge zanimive podatke. Obiskovalci bodo lahko izbirali kar med tremi organiziranimi izleti, ki jih bodo popeljali na spoznavanje območju Mestne občine Koper.

Od 4. do 10. septembra Mestna občina Koper skupaj s Turistično agencijo Palma pripravlja vodene oglede mesta Koper, Hrastovelj ter celodnevna doživetja na izletu, ki smo ga poimenovali Okusi slovenske Istre.

Turistom in obiskovalcem so poleg tega na voljo tudi posebna doživetja, in sicer popeljejo se lahko okoli starega mestnega jedra Kopra s turističnim vlakcem, uživajo na morju v vožnji s tradicionalnim istrskim plovilom – batano Fortuna, tisti, ki pa imajo radi adrenalinsko vožnjo, se lahko odpeljejo po slovenskem morju s hitrim gliserjem Refulom. Obiskovalci lahko obiščejo Pokrajinski muzej Koper, se povzpnejo na mestni zvonik, si ogledajo Pretorsko palačo, nakupujejo v mestnem jedru in obiščejo tudi Škocjanski zatok, vinsko klet Vinakoper ter preostale vinske kleti in oljarne. Pestro bo tudi v številnih lokalih v mestnem jedru Kopra, katerih aktivnosti organizira Univerza na Primorskem.

Kako vidite priložnost, da se prek EuroBasketa predstavite Evropi? Na katere potenciale ste še posebej ponosni oziroma so vam v korist?

Dogodek takih razsežnosti je nedvomno že sam po sebi odlična priložnost, da se Koper, Mestna občina Koper, slovenska Istra in celotna država predstavijo Evropi in svetu, in sicer s svojo pestro turistično ponudbo, kot tudi z našo zanimivo, raznoliko kulturo, naravnimi znamenitost­mi, dediščino, kulinaričnimi dobrotami in domačimi izdelki oz. pridelki, kot so vrhunska vina, odlična oljčna olja.

Uredila: Suzana Golubov