V kanadskih gorah umrli trije svetovno znani alpinisti

22. 4. 2019, 09:46 | Športno | Vir: STA

              V kanadskih gorah umrli trije svetovno znani alpinisti (foto: Profimedia) Profimedia

V kanadskih gorah so v nedeljo našli trupla treh svetovno znanih alpinistov, dveh Avstrijcev in Američana, ki jih je zasul snežni plaz. Vsi trije alpinisti so bili izkušeni plezalci, ki so v Skalnem gorovju skušali preplezati vzhodno steno gore Howse Peak v narodnem parku Banff v Zahodni Alberti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Američan Jess Roskelley ter Avstrijca David Lama in Hansjörg Auer so bili pogrešani od torka. Reševalne ekipe so kljub neugodnim vremenskim razmeram sprožile iskalno akcijo takoj po obvestilu, da so alpinisti pogrešani. Območje so preiskali s helikopterji, opazili pa so več plazov in razsuto plezalno opremo, kar je že tedaj nakazalo, da je plezalce verjetno zasul plaz.

Da je alpiniste domnevno zajel eden od plazov, ki so se 16. aprila sprožili v Alberti, so v sporočilu za javnost pred dnevi navedli tudi v sponzorskem podjetju The North Face.

Kanadska zvezna agencija Parks Canada je izrazila iskreno sožalje družinam umrlih alpinistov, njihovim svojcem in prijateljem, poroča AFP.

Roskelley je bil sin Johna Roskelleyja, ki je bil prav tako eden najboljših alpinistov svoje generacije. Oče in sin sta leta 2003 med drugim skupaj preplezala Everest. V tem času je mlajši Roskelley imel komaj 20 let in je takrat postal najmlajši alpinist, ki je osvojil najvišji vrh Sveta.

Med najboljše alpiniste v svojih generacijah sta sodila tudi 35-letni Auer in 28-letni Lama.