Kdo je Raven Saunders, prva športnica, ki je protestirala na odru za zmagovalce

Tokio 2020

5. 8. 2021, 00:22 | Športno | Vir: STA

              Kdo je Raven Saunders, prva športnica, ki je protestirala na odru za zmagovalce (foto: Profimedia) Profimedia

Petindvajsetletna Američanka Raven Saunders je prva športnica nasploh, ki je med podelitvijo medalj protestirala. Raven je dvignila roke nad glavo in jih prekrižala v znak X. »To je križišče, kjer se srečajo vsi zatirani ljudje,« je povedala in dodala, da želi biti svoj jaz in se nikoli opravičevati za to, kar je.

Nosilka srebrnega odličja v metanju krogle je že sicer odkrita zagovornica pravic lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev, zato morda za nekatere njena gesta le ni bilo takšno presenečenje.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Raven Hulk Saunders (@giveme1shot__)


Edinstven trenutek v zgodovini olimpijskih iger je ovekovečila še z objavo na Instagramu, kjer spodbuja vse svoje ljudi, jim pove, da so prečudoviti in vredni. »Če se psihično borite, ne glede na to, kdo in kje ste na svetu, ne pozabite, vidim vas in borim se za vas, potrebujem Boga in rabim vas, da se borite zase!« je sporočila vsem sledilcem.

Raven je nase opozorila že med igrami, ko je tekmovala z maskami z motivi superjunakov in z živo pobarvanimi lasmi.
 
Jo čaka disciplinska kazen?
 
Saundersovo bi lahko doletela disciplinska kazen s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja, saj strogo prepovedujejo kakršnekoli oblike političnega protesta in izražanja med podelitvijo kolajn. Na njihovo odločitev bomo morali še počakati, vemo le, da ji Ameriški olimpijski in paraolimpijski komite ne bi izrekli kazni, saj so že pred časom javno potrdili, da svojim športnikov v podobnem primeru kazni ne bi izrekli.
 
Le dva dni po srebrnem odličju ji je umrla mami
 
Na družbenih omrežjih je Raven le dva dni po tem, ko je osvojila srebrno medaljo sporočila žalostno novico, da je njena mami umrla.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Raven Hulk Saunders (@giveme1shot__)

 

»Moja mami je bila odlična ženska in bo večno živela skozi mene,« je tvitnila in jo imenovala »Moj angel varuh številka ena«.