TrendBox: najboljše zame

Kje naj bodo v hladilniku mlečni izdelki in kje meso? Tu je 5 uporabnih nasvetov za najbolj učinkovito uporabo hladilnika

20. 6. 2025, 16:00
Kje naj bodo v hladilniku mlečni izdelki in kje meso? Tu je 5 uporabnih nasvetov za najbolj učinkovito uporabo hladilnika (foto: Profimedia)
Profimedia

Če prihodu iz trgovine nakupljena živila kar malce naključno zmečete v hladilnik, potem te esencialne kuhinjske naprave ne uporabljate pravilno. Da bo hrana v hladilniku ostala čim dlje sveža, da boste preprečili nastanek vlage in da boste obenem še prihranili energijo in denar, upoštevajte nekaj ključnih pravil pravilne uporabe hladilnika.

Pravilno shranjevanje hrane

Vsi domači hladilniki imajo nekaj polic in v spodnjem delu predal ali dva. Ta postavitev ni naključna, ampak je namenjena najbolj optimalnemu shranjevanju hrane – le vedeti morate, katera vrsta živil spada na katero polico. 

  • Zgornja polica

Čisto na vrhu hladilnika se shranjuje pripravljena hrana. Bodisi ostanki kosila ali večerje, že pripravljene solate in hrana, ki ste jo skuhali in jo nameravate pojesti kakšen drug dan. Ta hrana je običajno shranjena v ustreznih vakuumsko zaprtih posodah ali embalaži za dostavo. Pomembno je, da ta hrana ne pride v stik s surovimi živili, saj se lahko bakterije iz surove hrane prenesejo na pripravljeno, ki jo boste verjetno zelo kmalu zaužili.

  • Srednja polica

Na srednji polici ali dveh shranjujete mlečne izdelke, kot so siri, maslo, smetana, jogurti, različni mlečni deserti in jajca. Siri naj bodo zaviti ali v ustreznih posodicah, da se ne izsušijo. Veliko teh izdelkov sicer radi shranjujemo na policah na vratih hladilnika, kar pa ni najbolj optimalno, saj se tam zaradi večjega nihanja temperature hitreje pokvarijo.

  • Spodnja polica

Na spodnji polici, ki je običajno nad predali, shranjujte surovo meso in ribe. Ta polica je najhladnejši del hladilnika in zato najbolj primerna za tovrstno hrano, obenem pa hranjenje surovega mesa na spodnji polici preprečuje, da bi morebitni sokovi, ki lahko iztečejo iz teh izdelkov, kapljali po ostalih policah in prišli v stik z drugimi izdelki. Poskrbite tudi, da so vsi izdelki na tej polici ustrezno zaviti ali zaprti v posodah in se ne stikajo. 

  • Predal pod spodnjo polico

Predal (ali predali) pod spodnjo polico in čisto na dnu hladilnika so namenjeni shranjevanju sadja in zelenjave. Vse, kar vzamete iz tega predala, morate pred uporabo umiti. Da bi solata in zelišča ostali dlje časa sveži, jih lahko pred shranjevanjem ovijete v vlažno papirnato brisačo.

  • Police na vratih hladilnika

To je v resnici najtoplejši del hladilnika. Zaradi pogostega odpiranja je ta del tudi izpostavljen največjemu nihanju temperature. Tu zato shranjujte živila, ki se ne pokvarijo zelo hitro – sokovi in druge pijače (ne pa tudi mleko), majoneza, kečap in podobni izdelki z daljšim rokom uporabe. Na teh policah lahko shranjujete tudi izdelke, ki imajo na embalaži napis, da jih je po odprtju embalaže treba hraniti v hladilniku. 

Hladilnik naj ne bo preveč napolnjen

Poskrbite, da police v hladilniku nisi povsem napolnjene s hrano, saj to prepreči kroženje zraka, kar bo povzročilo, da se vlaga ujame v kotičke hladilnika in tako se vam lahko začne v napravi pojavljati plesen. 

Najbolj primerna temperatura

Veliko je pregovarjanja okoli optimalne temperature v hladilniku, splošen dogovor pa je, da naj bi bila najbolj ustrezna temperatura nastavljena na 3 ali 4 stopinje Celzija. Čeprav nekateri nasveti omenjajo celo nastavitev na nižje temperature, pa to ne bo bistveno vplivalo na ohranjanje svežine in daljšega obstoja živil, bo pa precej povečalo porabo električne energije. Nastavitev na višjo temperaturo, sploh nad 5 stopinj Celzija, pa lahko vpliva na izdelke s hitrejšo pokvarljivostjo, kot so mlečni izdelki in surovo meso.

Topla hrana ne spada v hladilnik

Sveže skuhano hrano, ki je ne boste pojedli, pustite dve uri na sobni temperaturi, da se primerno ohladi, preden jo postavite v hladilnik. Hrana, ki je še topla (ali celo vroča), bo v hladilniku za dlje časa povišala temperaturo, kar lahko vpliva na druga živila (obenem pa poveča porabo energije, da se hladilnik spet ohladi na zahtevano temperaturo).

Hladilnik je odličen za odtajanje

Imate za kosilo v mislih zrezke, ki vas čakajo v zmrzovalniku? Za nekaj ur jih postavite v hladilnik, da se počasi in enakomerno odtajajo, brez tveganja za nastanek kakršnihkoli škodljivih bakterij.