25. 1. 2023, 12:54 | Promocijska objava

3 koristni namigi za ureditev okolice hiše

Inotherm

Vas navdihujejo podobe kot iz škatlice urejenih vrtov in dvorišč? Ste po urejanju notranjih prostorov v svojem domačem gnezdecu na lovu za novimi kreativnimi izzivi? Torej je skrajni čas za ureditev okolice hiše! 

Pri tem ni čisto nič pomembno, ali imate pred domačim pragom dvorišče v velikosti šolskega igrišča ali le nekaj kvadratnih metrov travice: z malce volje in ustvarjalnega zanosa lahko popestrite vsako površino! Vaše volje sicer ne moremo nadzirati, lahko pa vaši domišljiji pomagamo z nekaj zanimivimi idejami za ureditev okolice hiše … 

#1: Vaš telefon je lahko vrtnar

Vsi ti prečudoviti cvetlični grmički ob tlakovani potki do vhodnih vrat, ciprese, ki zastirajo pogled na teraso in ščitijo pred žgočem poletnim soncem … Na Instagramu so videti tako popolno, ali ne bi bilo noro, če bi jih lahko zgolj natisnili s kakim 3D tiskalnikom in postavili pred svoj vhod ali na vrt? Tako daleč tehnologija sicer še ni prišla (čisto nič ne dvomimo, da nekoč bo), a vseeno imamo rešitev za vse, ki ne veste, kako se sploh lotiti ustvarjanja svojega dvoriščnega botaničnega raja … Vzemite v roke svoj pametni telefon in gremo! 

Vrtnarske aplikacije namreč poganjajo kot gobe po dežju, zato za pomanjkanje informacij ni več izgovorov! Z virtualnim asistentom Leafsnap denimo zgolj uperite telefon v rastlino izveste njeno ime - tako preprosto je danes ločevanje plevela od ostalih rastlin! Zelencem med vrtičkarji in cvetličarji so na voljo tudi aplikacije, kakršni sta Growit in Gardenize, s pomočjo katerih lahko preverite, kdaj je čas za sajenje določenih rastlin, beležite njihov razvoj in celo nastavite opomnike za zalivanje. 

Inotherm

#2: Naj bo zvezda vašega dvorišča … vhod! 

Vhodna vrata so srce vaše fasade in točka, kamor z dvorišča pripotuje pogled in tam zastane. Sploh če imate manjše dvorišče, je stilska osvežitev vhoda več kot dobrodošla popestritev zunanjosti, predvsem pa odlična priložnost, da učinkovito povežete slog hiše in okolice. In kaj je “in” v letu 2023? 

Inotherm

Mogočen vhod v hišo! Takšen, ki jih tvorijo kakovostna vhodna vrata, ob njih pa obsvetlobe ali celo nadsvetlobe. Nekoliko večji vhod ni le odlična stilska popestritev, temveč pripomore k občutku gostoljubja. In kar je najpomembnejše: z njim v svoj dom spustite več tistega, kar potrebujemo vsi - sončne svetlobe. Nič več obveznega prižiganja luči v veži, naj vam sonce pomaga znižati stroške električne energije, medtem ko vi uživate v stilsko dovršenem vhodu. 

Kaj pa oblike, barve, dodatki? Če ste bolj klasične sorte, razmislite o antracitno sivih vratih, za drznejše pa je tu brezčasna, drzna in prestižna črna. In za igrivejše? Kar vam poželi srce! Načrtujte že doma in kar z miško: ena boljših možnosti je obisk spletnega konfiguratorja podjetja Inotherm, največjega proizvajalca aluminijastih vhodnih vrat. Preprosto izberete model vrat iz kataloga ter ga z nekaj kliki prilagodite po svoje - odenite ga v eno od številnih barv v ponudbi, ga obogatite z velikim motivnim steklom, opremite z elegantnim držalom … Celo inovativni sistem odpiranja brez ključa je na voljo. 

Inotherm

#3: Ste za divje? 

Odlično, kajti … trendi vam gredo več kot očitno v prid! To nikakor ne pomeni, da povsem zanemarite urejanje okolice hiše. Vse popularnejši slog, ki ga v angleščini opisujejo kot “wildlife garden”, pomeni zgolj, da pri urejanju sodelujete z naravo, ji pustite, da se razvija pred vašimi vrati, s čimer ste lahko trendovski in ekološki hkrati.

“Uvoz” neavtohtonih ali celo eksotičnih rastlinskih vrst pred domači prag namreč nemalokrat zahteva več nege: tujerodne rastline pogosto niso tako odporne na škodljivce, zato bodo zahtevale več škodljivih pesticidov, pogosto pa jih je treba tudi obilneje zalivati. Invazivne rastlinske vrste lahko tudi “uidejo” z vrta ali dvorišča oz. se prično razmnoževati onkraj vaše posesti, pri čemer lahko izpodrivajo domače rastline. 

In kako do “divjega vrta” pred hišo? Za začetek lahko v lokalni kmetijski zadrugi ali bližnji semenarni pobrskate za semeni avtohtonih cvetlic ali dreves - izbira je zares pisana! Med seboj lahko semena tudi pomešate in jih potresete naokrog brez posebnega reda. Pri tem pomislite na živali, ki bi jih te rastline utegnile privlačiti, predvsem pridne žuželke. Če jih ne želite preblizu svojega domovanja, “cvetlični otoček” naselite malce dlje od vrat. 

In ko smo že pri živalih: ptičje hišice in druga oblika zavetij za obiskovalce iz divjine lahko pričarajo prav posebno atmosfero, hkrati pa za vašo hišo ustvarijo zanimiv ekosistem. Malce pestrosti nikoli ne škodi, kajne?

Inotherm


 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.