16. 10. 2022, 09:00 | Promocijska objava

5 preprostih trikov za manj zavržene hrane

HOFER

Svet se sooča s pravo epidemijo zavržene hrane. Tudi Slovenija žal ni izjema. Pri HOFERju s projektom »Hrana na dobri poti« opominjajo, da lahko k spremembi tega trenda prispevamo prav vsi. Serija napotkov in trikov, s katerimi podaljšujemo uporabnosti živil, vam lahko pomaga pri zmanjševanju zavržene in odpadne hrane v gospodinjstvu, kar pa se bo poznalo tudi v vaši denarnici. Spoznajte nekaj osnovnih trikov!

Zavržena hrana odpira številna okoljska vprašanja kot tudi moralna. S tem, ko živilo zavržemo, poleg surovine zavržemo tudi energijo, čas in znanje, vloženo v pripravo živila. Pa veste, kako minimizirati viške hrane in podaljšati uporabnost živil? 

1. Načrtujte obroke 

Nakupi naj bodo vselej skrbno načrtovani. Dobro je, da se prilagajajo vaši dnevni dinamiki in trenutnim potrebam – predvsem ko kupujete živila s krajšim rokom uporabnosti.

2. Ustrezno shranjujte živila 

Tako boste poskrbeli za njihovo svežino, varnost in kakovost. Kopico uporabnih napotkov za shranjevanje živil najdete na HOFERjevi spletni strani pod projektom Hrana na dobri poti.

3. Uporabite tudi ostanke 

Preizkusite kreativnost v kuhinji in poiščite nove recepte, s katerimi boste ostanke pripravljenih obrokov ali druga živila, ki vam ostajajo, spremenili v odlične jedi. Uporabite domišljijo, zabavno je!

4. Uporabite senzoriko

Izdelke tik pred iztekom roka uporabe v hladilniku premaknite na vidno mesto in jih uporabite prednostno. In če je rok že mimo? Če gre za izdelke z oznako »uporabno najmanj do«, ki so še zaprti in so bili pravilno shranjeni, uporabite senzoriko in ocenite, ali je živilo še primerno za uživanje. Na izdelkih HOFERjevih lastnih blagovnih znamk vas na to dodatno opominja oznaka »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.«, pri kateri HOFER sodeluje tudi z Biotehniško fakulteto, ki izvaja senzorične in mikrobiološke analize teh izdelkov pred in po roku uporabnosti »uporabno najmanj do«. Živila s to oznako, ki so bila pravilno hranjena, lahko tudi po pretečenem roku uporabe zaužijete, če imajo ustrezen videz, vonj in okus. 

5. Predaj naprej!

Hrano je, tako kot srečo, najlepše deliti! Če opazite, da imate doma preveliko količino določenega živila, ki je ne boste mogli porabiti pravočasno, ga še pred iztekom roka podarite. Tudi HOFER določene izdelke, ki so še primerni za uživanje, a so ostali neprodani, donira socialno ogroženim posameznikom in skupinam. Od leta 2017 sodeluje v okviru projekta Donirana hrana, h kateremu je lani kot prvi trgovec vključil vseh svojih 90 trgovin HOFER po Sloveniji. Letos so tako pomoči potrebnim v povprečju razdelili 60 ton hrane mesečno. V prvih devetih mesecih tega leta je HOFER tako doniral skupno več kot 500 ton hrane, od leta 2017 pa preko 2.000 ton hrane.

HOFER