A. Ko. | 3. 10. 2022, 21:22

5 'strašnih' pasem psov, ki so v resnici nežne duše

Profimedia

Nekatere pasme psov od nekdaj v ljudeh vzbujajo strah. A kar nekaj izmed njih je takšnih, ki so v resnici prave nežne 'maze', ki najraje skočijo svojemu človeku v naročje.

Pasma da psu določene karakteristike in pričakovanja, a tisto, kar determinira, kako prijazen ali ne je nek pes – je lastnik s svojim pristopom.

Še tako majhen in na videz nedolžen pes lahko postane nevaren, če lastnik z njim ravna grdo in neodgovorno.

Nekatere izmed pasem, ki na videz veljajo za 'nevarne' in 'strašne', pa so v resnici še posebej nežne.

  • Nemška doga

Drugo ime za nemško dogo je 'nežni velikan'. Kako tudi ne, ta pes bo izkoristil vsako priložnost, da bo skočil lastniku v naročje. Svoje velikosti se vsekakor ne zaveda, čeprav lahko doseže 75 cm in tehta prek 70 kg. Nemška doga je zelo nežna pasma, polna ljubezni in želje do sklepanja prijateljstev, tako z ljudmi, kot drugimi živalmi.

  • Nemški bokser

Pravijo, da lastnikom nemških bokserjev ni nikoli dolgčas, saj da imajo ob sebi ves čas klovna, ki jih zabava. In res, nemški bokser bo naredil prav vse, da bo spravil svojega človeka v dobro voljo. Obožuje ljudi in družbo, je izjemno družabna pasma. Veljajo za zvesto in ljubeznive, na človeka se neizmerno navežejo.

  • Irski volčji hrt

Če kdo, pa irski volčji hrt pritegne pogled. Velja za enega izmed največjih psov na svetu in hkrati za takega, ki bo najmanjkrat pokazal kakršnokoli agresijo. Absolutno ni primeren za psa čuvaja, je pa to odličen družinski pes. Edinole, kar bi vas lahko odvrnilo od tega, da bi ga imeli v manjšem stanovanju, je njegovih 80 cm v višino in okoli 55 kilogramov.

Profimedia

  • Angleški buldog

Njihov pogled morda res ves čas izgleda jezen in namrgoden, a tudi tukaj izgled močno vara. To je strpna in umirjena pasma. Angleški buldog je idealen družinski pes, tudi za družine z majhnimi otroki. V zadnjih letih je pasma pod drobnogledom zaradi ekstremne vzreje, zaradi katere številni predstavniki trpijo in ne dočakajo starosti, kot bi jo lahko.

  • Leonberžan

Na videz spominja na leva, v resnici pa je bolj večni mladiček. A zelo poslušen, ubogljiv in zanesljiv. Njegova vrlina je stabilna narava, seveda ob pravem lastniku. Tehta več kot 40 kg in zraste do 80 cm v višino. Je predan in ljubeč ter zelo redko agresiven, saj se prej sam od sebe umakne iz situacije.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.