L. PA. | 7. 12. 2023, 15:33

Zaton someljejev? Vino bi vam lahko kmalu pomagali izbirati roboti

Profimedia

Glede na visoko uspešnost robotov pri prepoznavanju porekla vin bi lahko sistemi umetne inteligence sčasoma dopolnili človeške someljeje pri prepoznavanju različnih vrst vin.

Vsak ljubitelj vina dobro ve, kako pomembno je, da mu pri izbiri ustreznega vina za določeno priložnost svetuje dober somelje ali someljejka. Toda ob rapidnem razvoju umetne inteligence, ki ga trenutno spremljamo, je povsem možno, da bo to še eden od poklicev, ki ga čez nekaj časa ne bomo več potrebovali.

Strokovnjaki z univerze v Bordeauxu so namreč v novi študiji dokazali, da lahko umetna inteligenca razčleni sestavine v vinu z osupljivo natančnostjo, težav pa nima niti z ugotavljanjem njegovega letnika in porekla, poroča Daily Mail. Pri tem je bila glede na njihove izsledke celo 100 % natančna.

Raziskovalci bodo v naslednji fazi bot, ki ga preizkušajo, postavili ob bok človeškemu someljeju, da bodo ugotovili, kateri je uspešnejši.

Kako bodo človeški someljeji tekmovali z umetno inteligenco?

Kako bodo človeški someljeji tekmovali z umetno inteligenco?

Profimedia

Ni znano, ali bi se človeški strokovnjaki lahko kosali z zmogljivostjo robotov

V študiji so raziskovalci uporabili plinsko kromatografijo – tehniko, ki se uporablja za ločevanje in identifikacijo komponent v mešanici – za analizo kemične sestave 80 rdečih vin na sedmih vinogradniških posestvih v regiji Bordeaux v Franciji.

Pregledali so 12 letin, med letoma 1990 in 2007. Nato je ekipa uporabila algoritme strojnega učenja za pregled surovih, neobdelanih rezultatov analize in združevanje vin v skupine na podlagi podobnosti njihovih kemičnih sestav.

Avtorji so ugotovili, da lahko njihova tehnika združi vina v skupine glede na njihovo poreklo s 100-odstotno natančnostjo in glede na njihov letnik z do 50-odstotno natančnostjo.

V reviji Communications Chemistry so avtorji raziskave nato zapisali: "Zanimivo bi bilo primerjati delovanje našega modela z delom človeških strokovnjakov, degustatorjev, pri slepem okušanju osemdesetih vin, ki smo jih analizirali. Ni znano, ali bi se strokovni degustatorji vin lahko kosali z zmogljivostjo našega modela. Glede na visoko uspešnost robotov pri prepoznavanju porekla vin bi lahko sistemi umetne inteligence sčasoma dopolnili človeške someljeje pri prepoznavanju različnih vrst vin."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol