24. 5. 2022, 09:44 | Promocijska objava

Bodite pozorni na te 3 stvari pri postavljanju šotora

Hervis
Bodite pozorni na te 3 stvari pri postavljanju šotora (foto: Hervis)

Se odpravljate na kampiranje? Preverite, na kaj morate biti pozorni pri postavljanju šotora in katerim napakam se je treba izogibati, da bo kampiranje lepše.

Topli dnevi s sabo prinašajo tudi kampiranje. Je sploh kaj lepšega kot oddih v objemu narave in spanje pod zvezdami? Vseeno pa je lahko kampiranje zelo velik izziv, zlasti če nimate izkušenj. Začetnikom veliko težav povzroča predvsem postavljanje šotora. Preverite, na kaj morate biti pri tem pozorni.

1. Je okolica primerna za postavitev?

Pomembno je predvsem, da šotor postavite v primerni okolici. Najprej si dobro oglejte teren, na katerem bo stal šotor. So tla primerna za postavitev? Najbolje je, da šotor postavite na ravni površini. Izogibajte se vdolbinam, saj se v nasprotnem primeru lahko zjutraj prebudite v luži. Primernejša so nekoliko privzdignjena mesta.

Pred postavitvijo s tal poberite vse veje, storže, kamenje in druge stvari, ki lahko poškodujejo šotor. Nato namestite podlogo, ki bo ločevala šotor in tla, in nato nanjo postavite šotor.

Poleg tal je pomembno, da je tudi preostala okolica varna in prijetna. Prepričajte se, da v bližini ni nobenega osjega gnezda, mravljišča, brloga ali drugih bivališč živali, s katerimi bi bilo srečanje neprijetno. Obenem preglejte okoliška drevesa in njihove veje; izogibajte se postavljanju šotora pod vejami, ki se lahko vsak čas zlomijo.

Postavljanje šotora pod drevesom.

2. Je okoli šotora dovolj prostora?

Koliko prostora potrebujete za postavitev šotora, je odvisno predvsem od njegove velikosti. Šotor za štiri osebe navadno zavzame več prostora kot šotor za dve osebi. To zveni precej smiselno, a pri postavljanju šotora pogosto pozabimo na še en pomemben del opreme – klini za šotor so namreč tisti, ki poskrbijo za stabilizacijo in ustrezno postavitev. Med iskanjem ustreznega mesta torej upoštevajte tudi prostor, ki ga potrebujete za kline.

Za dobro predstavo o tem, koliko prostora potrebuje vaš šotor, je najbolje, da ga pred odhodom poskusite postaviti doma. Tako boste točno videli, koliko prostora potrebuje, in boste tudi v praksi hitreje našli primeren prostor za njegovo postavitev.

3. Naj bo stran sončna ali senčna?

Preden se odločite za kampiranje, razmislite tudi, ali si želite biti na sončni ali senčni strani. Zlasti v poletnih dneh je sonce čez dan izjemno močno in temperatura v šotoru postane zelo visoka. Poleg tega sončni žarki sčasoma poškodujejo platno šotora. Na bolj odprtih površinah pa ste bolj izpostavljeni tudi drugim vremenskim razmeram, kot je veter.

Najbolje je, da poiščete mesto, ki imate zavetje in prijetno senco, obenem pa je dovolj toplo, da vas ne bo zeblo. Vzemite si čas in res dobro raziščite okolico, da poiščete najboljše mesto zase. Primerna mesta za kampiranje pa lahko že vnaprej najdete tudi na spletu.

Ko imate izbrana popolna teren in lego ter dovolj prostora, je čas, da se lotite postavitve! Preverite, kako pravilno postaviti, shraniti in vzdrževati šotor.

Hervis
Šotor med drevesi ob jutranjem soncu.

Po najboljšo opremo za kampiranje v Hervis

Kampiranje je izjemna izkušnja predvsem takrat, ko se ga lotite z ustrezno opremo. Ravno oprema je tista, ki zagotavlja udobno, kakovostno in prijetno kampiranje. Ključno vlogo igrajo šotor, klini za šotor in spalna vreča.

Izbira šotora je odvisna predvsem od vaših potreb in števila oseb. Najbolj priljubljeni so šotori za dve osebi, saj so priročni in ne zavzamejo veliko prostora. Družine, prijatelji ali pari, ki potrebujejo več prostora, pa najpogosteje izberejo šotor za štiri osebe, če gre za več ljudi, pa tudi šotor za šest oseb.

Spalna vreča poskrbi, da se ponoči dobro naspite in ste čez dan polni energije za nove pustolovščine. Najbolje je, da izberete tako, ki je udobna, vodoodporna in hkrati omogoča dobro izolacijo. Tako vam v vročih poletnih dneh ne bo prevroče, ob mrzlih večerih pa vas ne bo zeblo.

Vso obvezno in dodatno opremo pa najdete v Hervisu. V spletni trgovini vas čakajo številni izdelki visoke kakovosti, ki poskrbijo za nepozabno izkušnjo, zaradi katere boste vzljubili kampiranje. Preverite celotno ponudbo opreme za kampiranje in poiščite pravo zase, če ste v dvomih, pa obiščite eno od Hervisovih poslovalnic, kjer vam bodo strokovnjaki z veseljem svetovali pri izbiri.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.