STA | 18. 2. 2022, 22:17

Če ste telefon doslej polnili ponoči, ste si (nevede) povzročali škodo: strokovnjaki pojasnili, zakaj

Profimedia

Na obletnico rojstva očeta baterije Alessandra Volte, 18. februarja, zaznamujemo svetovni dan baterije, ki opominja na vlogo in pomen baterij. Podjetje HMD Global Oy je ob tej priložnosti pripravilo nekaj napotkov, kako poskrbeti za baterijo pametnega telefona in podaljšati njeno življenjsko dobo, med drugim, da se splača telefon polniti čez dan.

Prvi nasvet finskega podjetja, ki je dom telefonov Nokia, je, da naj ne polnimo telefona do 100 odstotkov, temveč polnjenje prekinemo pri doseženih 80 ali 90 odstotkih, še bolje pa je baterijo ves čas ohranjati med 30 in 80 odstotki.

Pri HMD svetujejo polnjenje telefona čez dan, saj se med nočnim polnjenjem baterija začne prazniti, dokler ne pade pod določen odstotek in se spet začne polniti. To lahko pospeši razgradnjo baterije, zaradi česar se bo telefon sčasoma veliko prej izpraznil. Če se že odločimo za nočno polnjenje, naj telefon ne bo pokrit, saj lahko tako pregrejemo baterijo, so še dodali.

Prav tako finsko podjetje odsvetuje izpostavljanje telefona ekstremni vročini ali mrazu, saj baterija pri sobni temperaturi zdrži dlje.

Med drugim HMD priporoča tudi vklop funkcije Smart Battery Mode oz. pametni način baterije na napravah Android in uporabo temnega načina, ki pomagata pri varčevanju z baterijo telefona, svetuje pa še izklop sledenja lokacije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.