N. V. | 8. 2. 2024, 09:15

Umazano in neurejeno stanovanje lahko razkriva vaše psihične motnje (prepoznajte jih)

Profimedia

Notranje stiske se lahko odražajo v zunanjem okolju.

Nered, ki ga imate doma, lahko razkriva vaše značajske lastnosti in osebnost. Pomembno je razumeti, da so to le možni dejavniki in ni nujno, da sta vsaka umazana kuhinja ali neurejeno stanovanje neposredno povezana s psihičnimi motnjami. Vendar pa lahko skrb za domače okolje v določeni meri odraža tudi notranje čustveno stanje posameznika.

Umazano in neurejeno stanovanje razkriva vaše psihične motnje

Če se kje v vašem domu kopičijo odpadki in smeti, hiša pa je na prvi pogled videti urejena, potem se lastnik takšne hiše poskuša drugim predstaviti v najboljši luči. Takim ljudem je pomembno, da ohranijo pozitivno podobo – tudi za ceno zablod in iluzij.

Profimedia

Če imate v hiši številne raztrgane in zlomljene stvari, to po mnenju psihologov kaže, da ne morete rešiti svojih težav. Takšni ljudje običajno čakajo, da nekdo drug reši njihove težave, in živijo dan za dnem – brez konkretnih načrtov.

Nepospravljena miza govori, da imate o sebi previsoko mnenje, pa tudi, da ste ustvarjalni, še posebej če na tako nepospravljeni mizi vedno najdete točno tisto, kar potrebujete.

Če v hiši nimate veliko pohištva in stvari, pomeni, da ne marate biti sami. Potrebujete nekoga, ki vas bo zabaval in naredil vaše življenje prijetnejše in lepše. Psihologi ljudem, ki ljubijo minimalizem, pripisujejo tudi pomanjkanje zrelosti, odgovornosti, samostojnosti ter menijo, da so slabi v izražanju čustev. Pogosto se takšni ljudje obnašajo zelo impulzivno.

Po drugi strani pa je prekomerno shranjevanje stvari v hiši lahko znak motnje, ki se v psihologiji imenuje "pretirano kopičenje" (ang. "overhoarding"). Gre za situacijo, ko nekdo zbira ali shranjuje več stvari, kot jih dejansko potrebuje ali lahko uporabi, kar lahko vodi do prenatrpanega in neurejenega okolja. Lahko gre za obliko obsesivno-kompulzivne motnje, v tem primeru je nujen posvet s psihologom ali psihoterapevtom. 

Umazana kuhinja je lahko znak depresivnega razpoloženja, poudarjajo psihologi. Tudi ljudje, ki ne marajo čiščenja, se po navadi trudijo ohranjati kuhinjo čisto – predvsem zaradi higiene. Umazana kuhinja lahko torej nakazuje na osebo, ki se morda sooča s pomanjkanjem volje na različnih področjih življenja.

Če imate umazano kuhinjo, je to lahko znak, da trpite za depresijo.

Če imate umazano kuhinjo, je to lahko znak, da trpite za depresijo.

Profimedia

Umazana kopalnica pa je znak stresa, ki se nikoli ne konča. Če je kopalnica zanemarjena, lahko pomeni, da je človek nenehno pod stresom, napet in se mu mudi, poroča Pokukaj.si. Če pa je vaš koš za perilo vedno poln, to pomeni, da radi stvari odlagate na pozneje.

Poskrbite za čist dom!

Kakor koli že, potrudite se, da bo vaš dom čist in urejen, saj se boste le tako počutili lepo, udobno in funkcionalno, to pa je nekaj predpogojev za dobro duševno stanje.