Š. Š. | 18. 11. 2022, 16:45

'Japandi' – nov stil opremljanja, ki osvaja domove. Ga poznate?

Profimedia

'Japandi' napoveduje novo ero opremljanja stanovanj, ki je že zavzela internet. Kako se sreča topel in preprost skandinavski stil z japonsko tradicijo in minimalizom?

Odgovor na vprašanje iz uvoda je: čudovito! Tako bi lahko opisali nov trend, za katerega strokovnjaki napovedujejo, da mu bo uspelo izriniti vse pred njim. Zadnja leta je področje opremljanja povsem prevzel skandinavski slog, a sledi japonskega umirjenega minimalizma s spoštovanjem tradicije je bilo zaznati že v marsikaterem na novo opremljenem stanovanju. Ko združita moči, nastane 'japandi'.

Že pred dvema letoma, v 'korona zimi', se je iskanje tega izraza na Googlu neizmerno povečalo. Laila Rietnergen, avtorica knjižne novitete Japandi Living, pravi, da ljudje vedno bolj iščejo slog opremljanja, ki je v prvi vrsti sproščujoč:

ʺSpokojna in pomirjujoča estetika sloga japandi in bolj kakovostni predmeti rokodelcev odlično nagovarjajo te potrebe.ʺ

A fuzija omenjenih dveh stilov sploh ni nekaj novega. Okrog leta 1960, ko je mornar William Carstensen po dveh stoletjih japonske samoizolacije končno obiskal to deželo, je napisal knjigo o japonski deželi in prebivalcih. Ta je spodbudila danske oblikovalce, da so se odpravili v deželo vzhajajočega sonca, kjer so odkrili, da obe deželi cenita preprostost in naravne materiale.

Profimedia

Kakšen je torej 'japandi' dom?

Japandi dom je udoben in eleganten hkrati. V njem boste opazili tradicionalna japonska papirnata svetila in kavč v krem barvi s podpisom skandinavskih oblikovalcev. Obe kulturi cenita naravo, les je nepogrešljiv dodatek, prav tako pa tudi kakšna zelena rastlina.

Tudi barve sledijo naravi – od pšenično rumenkaste do rjavih in zemeljskih tonov.

Tu se srečata skandinavski 'hygge' in japonski 'wabi sabi'. Prvi ceni toplino in udobje, drugi pa sprejema stvari v vsej svoji nepopolnosti. Da bi njuno združenje dosegli, je v prvi vrsti treba stanovanje očistiti vse navlake, se znebiti vsega nepotrebnega in odvečnega. Na tem mestu je prava mojstrica svetovno znana Marie Kondo, ki izhaja iz Japonske.

Japandi bolj kot kvantiteto ceni kvaliteto, namesto petih 'povprečnih' kosov iz trgovine si na primer privoščite en kos z oblikovalskim podpisom. Gre za filozofijo, katere načelo je: manj je več.

V poplavi skoraj identičnih domov, ki jih lahko opazujemo v zadnjih letih, 'japandi' prinaša svež veter. Poudarja samostojnost posameznika. Spodbuja k sprejemanju lastnih odločitev in v tem stilu en dom ni enak drugemu.

                   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.