Srečko Blas | 19. 1. 2023, 19:00

Kako se znebiti sadnih in mrtvaških mušic v stanovanju

Srečko Blas

Mušice se nam lahko pojavijo v kuhinji in v zemlji naših sobnih rastlin, in to v vsakem letnem času. V kuhinji, predvsem tam, kjer imamo sadje in zelenjavo, se pojavijo sadne ali vinske mušice. V zemlji sobnih rastlin pa se rade pojavijo mrtvaške mušice. Bolj kot škodljive so nam mušice nadležne.

Sadnih mušic (znanstveno ime Drosophila) se preprosto lahko rešimo tako, da nastavimo vabe. Za preventivo pa pazimo na higieno sadja in zelenjave. Koš za smeti naj bo zaprt, redno ga praznimo in po vsakem praznjenju dobro operemo. Sobnih rastlin ne zalivajmo in dognojujemo preveč, ker je glavni razlog za pojav mrtvaških mušic (znanstveno ime Bradysia copraphila) prevlažna zemlja. 

Mušice v naše stanovanje največkrat pridejo od zunaj, ali pa jih prinesemo domov s kupljenim prezrelim sadjem ali z vrta. Letošnja zima je nadpovprečno topla, tako da so mušice in tudi komarji to zimo veliko bolj aktivni kot v normalnih mrzlih zimah. Zato so dober preventivni ukrep tudi mreže oziroma komarniki na oknih, ki preprečujejo njihov vstop v naš dom ali stanovanje, ko zračimo in imamo odprta okna. 

Srečko Blas

Naj omenim, da se je s prostim trgom in uvažanjem sadja iz oddaljenih krajev k nam v zadnjih letih razširila še tujerodna azijska sadna mušica (Drasophila suzukii). Domače sadne mušice napadajo prezrelo in nagnito sadje ali zelenjavo. Azijske sadne mušice pa napadajo tudi zdrave ali še nedozorele plodove in tudi tiste z debelejšo in tršo povrhnjico.

Kako pripravimo vabe, da se rešimo sadnih mušic? 

Vabe je preprosto pripraviti in sestavine zanje gotovo že imate v svoji kuhinji. Potrebujete steklenico ali kozarec, v katerem pripravite eno izmed štirih spodaj opisanih vab. Vrh steklenice ali kozarca pokrijte s folijo in napravite nekaj luknjic. Namesto folije lahko naredite papirnati lijak in daste na odprtino kozarca. Pazite le, da ima spodnji ozek del lijaka luknjico. Tako bodo mušice lahko zlezle v kozarec, a poti ven ne bodo našle. Pripravljeno vabo postavimo blizu sadja in zelenjave ali koša za smeti. 

Profimedia

Kis in milo

V steklenico ali kozarec nalijemo malo oljčnega ali vinskega kisa, ki mu dodamo malo mila. Milo zmanjša površinsko napetost in tako mušice prej potonejo.

Vino in milo

Namesto kisa lahko daste v vabo tudi rdeče vino z malo mila. Menda mušice vino bolj privlači kot kis. 

Mleko, sladkor in poper

Napravite zmes 2,5 dl mleka, 100 g sladkorja in 2 žlici mletega popra. To kuhajte 10 minut in potem nalijte v odprto posodo, ki jo postavite na kuhinjski pult ali kjer imate sadje in zelenjavo. 

Srečko Blas

Sladkor, kis, kvas in milo

Učinkovita je tudi vaba, ki jo pripravimo tako, da v 1 liter vode dodamo 2 žlici sladkorja, dve žlici vinskega ali jabolčnega kisa, malo kvasa in malo mila. Namesto mila lahko dodate nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode, ki prav tako deluje na zmanjšanje napetosti površine vabe. Dobro premešamo in postavimo na izbrano mesto.

@metropolitan.si Kako se znebiti sadnih in mrtvaških mušic v stanovanju? 🪰 #metropolitansi #metropolitan #slovenskitiktok #felixovzelenikoticek ♬ People - Libianca

Kako se rešimo mrtvaških mušic v zemlji sobnih rastlin?

Te mušice ne napadajo našega sadja in zelenjave, a so prav tako nadležne. A za naše sobne rastline niso škodljive odrasle mušice, ampak ličinke v zemlji, ki v množičnem pojavu obžirajo korenine, in tako naša sobna rastlina opeša, zboli in izgubi lep videz. Poskusimo tudi lahko z zgoraj naštetimi vabami, a v tem primeru so bolj učinkovite rumene lepljive plošče, ki se uporabljajo za zatiranje in identificiranje škodljivcev na rastlinah. Je pa problem, da se na te plošče lepijo tudi koristne žuželke, zato jih svetujem in uporabljam le izjemoma.

Srečko Blas

Če že imamo mušice v zemlji, a smo jih pravočasno opazili, je dovolj, da prenehamo zalivati, dokler se zemlja ne osuši. Prenehamo tudi dognojevati za nekaj časa. Vodo iz podstavka ali okrasne posode odlijemo. Zgornjo plast mokre zemlje lahko zamenjamo z novo, bolj suho zemljo ali pa jih tudi presadimo, če opazimo veliko ličink. Lahko tudi posujemo plast peska po vrhu, da mušice nimajo dostopa do zemlje. Lahko pa tudi posujemo s t. i. diomejsko zemljo, ki ob dotiku ličinke v zemlji izsuši. Efektivno pa lahko uničimo ličinke z zalivanjem 3 % raztopine vodikovega peroksida. Pripravimo zmes 1 dela vodikovega peroksida s 4 deli vode. Dobro premešamo in zalijemo, ko je zemlja suha. Vodikov peroksid v nizki koncentraciji za naše rastline ni škodljiv. Da uničimo ličinke, je dovolj že eno zalivanje.

Srečko Blas

Kaj pa nam veleva luna za dneve od 20. do 29. januarja?

Ta vikend v soboto, 21. januarja, nastopi mlaj ob 22. uri. Zato ta konec tedna nikakor ni dober za delo z rastlinami po luni. A končno je padlo nekaj snega in temperature se normalizirajo za ta čas, tako da z vrtnimi opravili še počakajmo. A lahko že pripravljamo načrte za delo v našem vrtu, ko bo pravi čas za to. Drugače pa je ta petek še čas za nujno presajanje in ugoden za plodovke. Nedelja popoldne in ponedeljek dopoldne sta ugodna za korenovke. Ponedeljek popoldne in torek je dober čas za cvetnice. Sreda, četrtek in petek so dnevi, ugodni za listovke. Sobota dopoldne in nedelja dopoldne bo ugoden čas za plodovke. Nedelja popoldne pa za korenovke. 

Uredništvo

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.