Š. Š. | 16. 11. 2022, 21:33

Napake, ki jih oblikovalci opazijo v skoraj vsaki spalnici

Profimedia

Spalnica je svetišče, prostor za umiritev, sprostitev in nabiranje kakovostnega spanca. Toda če ta ni oblikovana prav, vam lahko naredi precej škode.

Skoraj vsi oblikovalci, ki so jih o tej temi povprašali pri thespruce.com, so izpostavili enake napake, ki pa jih (vsaj del njih) opazijo v skoraj vseh spalnicah.

  • Preveč vidne navlake

Spalnica je idealen prostor za odlaganje stvari, ki drugje ne najdejo svojega mesta. Vse to ustvarja vedno več vidne navlake, ki prostoru jemlje meditativno in sproščeno vzdušje, h kateremu bi morali stremeti. Oblikovalka Megan Molton je posebej izpostavila nočne omarice, ki da so odlagališče vsega (ne)potrebnega. Omenjajo tudi predalnike, da zasedejo preveč prostora in so preveč izstopajoč element, zato nekateri oblikovalci predlagajo, da jih premaknete v garderobno omaro (če jo imate).

  • Dolgočasna posteljnina

Kot drugo 'napako' so oblikovalci izpostavili dolgočasno posteljnino. ʺPostelja bi morala biti svetišče po koncu napornega dne, z luksuzno in razkošno posteljnino je mnenje oblikovalke Jennifer Walter. Posteljnina je hkrati dodatek, pri katerem ste lahko pogumni in drzni, naredi pa zelo velik vtis.

  • Spalnica kot multifunkcionalen prostor

Veliko spalnic hkrati predstavlja tudi prostor za gledanje televizije, igranje igric, brskanje po telefonu … Karkoli, kar stimulira vaše misli skozi ves dan, bi morali pustiti pred zaprtimi vrati spalnice. Nekateri v spalnico postavijo delovno mizo in tudi to strokovnjaki močno odsvetujejo.

Profimedia
  • Samo en vir svetlobe

Osvetlitev je zelo pomembna, v spalnici še toliko bolj. Zato strokovnjaki priporočajo več svetlobnih virov, da lahko moč svetlobe prilagajate potrebam. Če berete samo vi, vaš partner pa ne, poskrbite za luč, ki je usmerjena samo v vašo knjigo.

  • Slabe barvne kombinacije

Slaba barvna izbira naj bi bila še ena pogosta napaka v spalnici. Izberite barve, ki vzbujajo občutke umirjenosti in topline. Izogibajte se premočnim barvam in zelo hladnim odtenkom. Za idejo pokukajte v kakšen sodoben spa center. Točno tako vzdušje namreč želite tudi v spalnici.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.