13. 6. 2022, 12:49

Prihajajo vroči dnevi. Že veste, kako je treba napolniti domači bazen?

Profimedia

Svoj domači bazen lahko napolnite na različne načine, vsi pa so povezani z določenimi stroški. Koliko vas bo stalo polnjenje?

Ste si tudi vi od nekdaj želeli imeti lasten bazen? Če ste med tistimi, ki so si ga pred letošnjim poletjem tudi v resnici omislili, smo za vas pripravili nasvete, kako ga najlažje napolniti, poiskali pa smo tudi informacije, katerim stroškom se, ko boste polnili bazen, ne boste mogli izogniti.

Profimedia

Kaj vse je treba plačati, če želite napolniti bazen?

Morda niste vedeli, da je treba polnjenje domačega bazena prijaviti pristojnim inštitucijam in za to plačati tudi ustrezno dajatev. Če bazen polnite iz lastnega vodovodnega priključka, vam vodo obračunajo po ceniku občine, v kateri jo natočite. Ob tem je treba izvajalca, ki zagotavlja oskrbo z vodo, tudi obvestiti o stanju vodovodnega števca po polnjenju bazena, so na primeru mariborske občine svoje bralce obvestili na spletnem portalu Mariborinfo.

Ker je voda iz bazena obravnavana kot komunalna odpadna voda, je z njo treba ravnati v skladu z Uredbo o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode, kar v preprostem jeziku pomeni, da se tudi ta storitev dodatno zaračuna. Zaračuna jo izvajalec javne službe, ki je odgovorna za odvajanje in čiščenje komunalne ter padavinske vode v posamezni občini. 

Profimedia

Bazen vam lahko napolnijo tudi gasilci

Polnjenje bazena je mogoče naročiti tudi pri lokalnih gasilskih društvih. Tudi če se odločite za to možnost, vas bo udarilo po denarnici. Plačali boste strošek vode, ki se obračuna po ceniku občine, v kateri gasilci odjemajo vodo, poleg tega pa tudi komunalno storitev za odvajanje vode in strošek storitve, ki vam jo nudijo gasilci.

Poleti, kadar je suša, se lahko zgodi, da stopi v veljavo omejitev porabe pitne vode. Takrat je bazene prepovedano polniti povsod na sistemu.

Profimedia

Mogoče je naročiti tudi polnjenje iz hidranta

Bazen je mogoče napolniti tudi iz hidranta. To storitev je treba naročiti pri lokalnem vodovodnem podjetju, ki ga nato tudi izvede. Tudi v tem primeru je treba plačati stroške vodarine, komunalno storitev, pa tudi strošek vodovodnega podjetja, ki je ravno tako odvisen od lokacije, kjer želite bazen napolniti.

Dogaja se tudi, da pride do nedovoljenega odvzema pitne vode iz javnega vodovodnega omrežja preko hidranta, pri čemer polnjenje bazenov igra pomembno vlogo. Pristojni ob tem opozarjajo, da se sme voda iz hidranta brez dovoljenja uporabiti le za gašenje požarov in odpravljanje posledic elementarnih nesreč.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.