Š. Š. | 19. 11. 2022, 14:44

Strokovnjakinja Marie Kondo je delila TOP 5 nasvetov za pospravljanje

Profimedia

Marie Kondo je strokovnjakinja za urejanje prostora in za pospravljanje, po vsem svetu ima številne sledilce. Očitno njeni nasveti delujejo in tukaj je 5 najbolj pomembnih. 

Vsi bi si želeli urejen in spokojen dom, a v praksi skorajda pri vseh ostane le pri 'pobožnih željah'.  Morda pa vam uspe, če boste sledili t.i. KonMari nasvetom.

  • Čistite po kategorijah in ne po prostorih

Se tudi vi pri čiščenju selite od ene sobe do druge? Napaka! Vsaj po mnenju Marie Kondo, ki namesto tega predlaga čiščenje po kategorijah. Ko boste prišli do konca, bodo čisto 'spotoma' pospravljeni tudi vsi prostori. Torej, najprej brisače, potem oblačila, igrače, potem tla po celem stanovanju in tako naprej …

  • Zlaganje v vertikalo

Strokovnjakinja vedno poudarja zlaganje v vertikalo, saj da to poveča preglednost, čeprav traja malce dlje. Predvsem se to pravilo dotika oblačil in Kondojeva je prepričana, da premišljeno zlaganje oblačil reši vse težave s shranjevanjem. Oblačila zlagajte s spoštovanjem, kot to počne Marie Kondo. 

  • Vsaj del pospravljanja opravite sami

Bodite sami, ko mečete navlako v smeti. Marie Kondo pravi, da bi se doma morali znebiti prav vsega, kar vam ne zaneti iskrice v očeh. A ker se številni ljudje težko ločijo od stvari in prav ničesar ne želijo zavreči, Kondojeva predlaga, da se tega loti samo en družinski član. Ostali so namreč prej kot v pomoč običajno 'na strani' stvari, ki jih ne želijo zavreči. To pravilo pa edinole ne velja za družinske fotografije. Če se jih je nabralo preveč, naj pri selekciji sodeluje cela družina. 

  • Izpustite preteklost

Številni predmeti doma vas vežejo na dogodke iz preteklosti in vsi so preveč pomembni, da bi jih izpustili. A posledično vaš dom ne diha in se duši – tako fizično, kot tudi na spiritualni ravni.

Kondojeva poudarja, da ne smete imeti slabe vesti, če se poslovite od stvari, ki jih ne potrebujete več. Dom naj bo namenjen vam v sedanjosti in ne vašemu preteklemu jazu.

  •  Vadite samokontrolo

Ko ste se enkrat vsega nepotrebnega znebili, se počutite odlično, a resnica je pač taka, da se stvari slej ko prej zopet začnejo kopičiti. Postopoma so vsi kotički za shranjevanje spet (pre)polni. Vadite samokontrolo, uprite se skušnjavi in enkrat za vselej prenehajte kopičiti stvari – to je zlati nasvet Marie Kondo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.