P.M. | 27. 12. 2022, 06:01

Svečana vijoličasta: načini, kako jo ob koncu leta povabiti v svoj dom (FOTO)

Profimedia

Strrokovnjaki za notranjo opremo pravijo, da je silvestrska miza v tej barvi popolna, saj daje občutek mirnosti, lepote in čutnosti.

Zima in prednovoletni čas sta ravno pravšnja, da se posvetimo tej barvi, ki slovi po svoji vzvišenosti in plemenitosti. Hkrati se je drži tudi sloves umirjenosti in poglobljenosti. Ker vijoličasto barvo pogosto uporabljajo dostojanstveniki v svečanih obredih, velja, da z njo v domu ustvarimo nekoliko bolj svečan in teatralen vtis. 

Kaj simbolizira?

Vijoličasta barva je mešanica modre in rdeče, torej zmes hladnega in toplega. Kar pomeni, da združuje v sebi oba svetova dveh popolnoma različnih barv. Ker zaradi svoje dvojnosti deluje precej skrivnostno, jo je potrebno v prostor vnašati s pravo mero. 

Ker so v vijoličasti zmesi pomešane vse naštete prvine, se je te barve oprijel sloves skrivnostnosti, ki spodbuja k notranji poglobljenosti - razmišljanju, ustvarjalnosti in čutenju.

Ker so v vijoličasti zmesi pomešane vse naštete prvine, se je te barve oprijel sloves skrivnostnosti, ki spodbuja k notranji poglobljenosti - razmišljanju, ustvarjalnosti in čutenju.

Profimedia

Je barva gibanja, hrepenenja, kreativnosti, melanholije, intuitivnosti, domišljije, ustvarjalnosti in modrosti, zato ni čudno, da v sebi združuje veliko nasprotujočih si prvin.

Vijoličasti pripisujejo hladnost, oddaljenost, brezmejnost in globino, ki so lastnosti modre. Spregledati ne moremo niti prvin vroče in ognjevite rdeče, ki v sebi nosi strast do življenja.

Profimedia

Spodbuja naš notranji svet

Zaradi njene nedoumljive moči se mnogi tej barvi namerno ali nenamerno izogibajo. Zato ne bo nič narobe, da nas vijoličasta razveseljuje tudi v podobi drobnih vijolic, dišeče sivke, zdravilnega žajblja ter sladkih in sočnih fig.

Prav tako se moč vijoličaste nekoliko umiri, če jo bomo kombinirali s svetlejšimi odtenki – denimo z belo, bež ali krem. S takšno kombinacijo bomo prostor ali praznično mizo osvetlili in zelo poživeli.

Lush Home

Za nekaj manj učinka bo dovolj, če dodamo v prostor dekorativne blazine ali pa si v prazničnem času omislimo čisto preprosto vijoličasto dekoracijo v kozarcu.

Lush Home

Vijoličasto je mogoče dopolnjevati tudi s temnejšimi odtenki, vendar bomo s tem dosegli prav nasproten učinek. Če jo kombiniramo s čokoladno-rjavo barvo, bo prostor nekoliko temnejši.

Home Decor

Umirjenost v prostoru

V našo spalnico bo vnesla mir, po katerem hrepenimo in ki si ga ob koncu leta zaslužimo. Z njo lahko temu "svetišču" za počitek zagotovimo videz prevzetnosti. V spalnici imamo na voljo kar nekaj možnosti, da že z manjšimi posegi ustvarimo vijoličasto vzdušje. Izberemo lahko vijoličasto posteljnino ali vijoličasto pregrinjalo.

Profimedia

Morda nam prav pride nova preproga, ki je lahko v odtenkih vijoličaste. Z nekaj dekorativnimi vijoličastimi svečami bomo ravno tako prostoru vnesli posebno vzdušje.

Profimedia

V kopalnici smo večinoma vajeni tradicionalno modrih odtenkov, ki nas spominjajo na vodo. Ker ima vijoličasta v sebi veliko modre, se od te tradicije ne bomo preveč oddaljili, Z nekaj vijoličastimi dodatki bomo kopalnico popestrili in ji v zimskem času dodali posebno svežino.

Profimedia

Vsekakor bo kopalnica z izborom vijoličaste barve zaživela precej po svoje, najsi bomo to dosegli s koščki mila ali pa s stekleničkami eteričnih olj v vijoličasti barvi.

Uživajte!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.