Š. Š. | 10. 9. 2022, 18:20

Kako prepoznati, da v vašem stanovanju nastaja plesen? Hitro ukrepajte!

Profimedia

Ne gre samo za tehnično težavo, pač pa je lahko skrita in tudi močno vpliva na zdravje. Je strah in trepet vsakega doma. 

Ko ste plesen odkrili, je pol težave že rešene. Najslabše je, ko se ta nadloga širi za omaro, vi pa tega sploh ne veste. Morda pa na plesen opozarjajo drugi značilni znaki. Bi jih prepoznali?

Medtem ko na dihanje večine ljudi plesen ne vpliva, bodo poslabšanje stanja začutili bolniki z astmo. Plesen lahko 'zbudi' astmo tudi pri tistih, ki se z njo že leta ne spopadajo več. Če se astma poslabšuje premo sorazmerno s časom, ki ga preživite znotraj svojega doma, je veliko možnosti, da ste odkrili vzrok.

Srbeča koža in izpuščaji

Nekaterim plesen sproži alergično reakcijo, ki se kaže kot srbečica ali celo izpuščaji. Ta stanja so sicer bolj povezana s plesnijo, ki se pojavi na primer na oblačilih, če jih ne presušite dobro.

Tapete oz. barva odstopajo od stene

Ste na stenski barvi oz. tapeti opazili mehurčke? Največkrat se to začne dogajati v kopalnicah, začenši ob oknu. Mehurčki so vedno večji mehurji in barva sčasoma od stene začne odpadati. Takrat vam bo že povsem jasno, za kaj gre. Pozorni bodite tudi na kakršnekoli neobičajne madeže na steni.

Profimedia

Zatohel vonj po plesni in mehka tla

Če je v vašem domu zelo zatohel vonj, ki se ga nikakor ne znebite, povsem upravičeno sumite na plesen. Še posebej, če je vonj v enem prostoru oz. delu hiše močnejši – potem veste, kje iskati vzrok.

Vam že dlje časa teče iz nosu in vas muči kašelj, pa ne najdete vzroka? Če se težave doma poslabšajo, je zelo mogoče, da je vzrok zanje plesen.  

Če se vam zdi, da je del vaše talne obloge postal precej mehak, je mogoče, da se spodaj skriva vlaga.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.