Š. Š. | 3. 8. 2022, 21:04

TO so rastline, ki se bodo v vaši kopalnici odlično počutile

Profimedia
TO so rastline, ki se bodo v vaši kopalnici odlično počutile (foto: Profimedia)

Če razmišljate, kako popestriti kopalnico in le imate kakšen košček prostora, potem so rastline odlična izbira. Pa ne katerekoli, temveč tiste, ki ljubijo vlago. 

Ne le, da bodo rastline kopalnico čudovito okrasile, tudi izboljšale bodo zrak. Pomemben pa je premišljen izbor.

Katerim rastlinam je kopalniško okolje pisano na liste? Strokovnjaki pravijo, da je treba pokukati v tropsko naravo. Zrak v kopalnici je namreč še najbolj podoben tropskemu deževnemu gozdu – vlaga vroče prhe in običajno malce manj svetlobe.

Profimedia

Sukulente

Sukulente, z drugo besedo tudi sočnice so izjemno hvaležne rastline. Podobno kot aloa vera ne potrebujejo veliko vode, niti niso zahtevne glede svetlobe. V šali bi lahko zapisali, da so najbolj srečne, če za nekaj časa nanje kar pozabite.

Praprot zajčje tačke

Še ena hvaležna rastlina je praprot, ki nosi ime zajčje tačke. Obožuje vodo, zato naj bo nekje tam, da jo boste vsakodnevno med kopalniškimi opravili spotoma lahko malo poškropili. Tudi številne druge vrste praproti se bodo v kopalnici dobro počutile.

Orhideje

Prav ste prebrali, tudi čudovita orhideja se bo v vaši kopalnici dobro počutila. Ugaja jim toplo okolje, mora pa biti dovolj svetlobe, a ne direktnega sonca. Glede zalivanja niso zahtevne, enkrat na teden je ravno prav.

Čopasta zelenčica

Čopasta zelenčica je ena bolj priljubljenih rastlin, ki naj bi prinašala tudi srečo. Odlično se počuti v kopalnici, kjer opravlja še prav posebej pomembno vlogo – absorbira plesen! Kot orhidejam, tudi njim ne odgovarja direktna sončna svetloba, ki jim porjavi liste.

Profimedia

Potos

Potos, tudi mavrina, spada med rastline, katerim bodo kos tudi začetniki. Zares so nezahtevne in zadovoljne plezalke, ki jih lahko obesimo kamorkoli v kopalnici. Ko se razrastejo, ustvarijo prijeten pridih tropov.

Tilancija

Tilanciji bo zadosti, če bo za svojo rast dobila le zračno vlago. Za to rastlino je značilno, da raste v zraku. Namesto klasičnega zalivanja jih občasno popršite.

Profimedia

Vijolični oksal

Če zelena ni za vas, bo morda prava izbira vijolični oksal. Kot že ime pove, gre za rastlino vijolične barve. To bo ohranila, če ji boste za domovanje izbrali manj svetel prostor. Tudi njej ugaja, če jo sem in tja popršite.

Taščin jezik

V zadnjih letih znova zelo priljubljen taščin jezik se odlično obnese v kopalnicah, kjer je malce manj prostora. Suličasti listi namreč rastejo v višino. Glede svetlobe in zalivanja so zelo nezahtevne in hitro zadovoljne.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.