N. V. | 9. 2. 2024, 12:31

Želite prihraniti denar? Pri tem vam bo pomagalo teh 6 nakupovalnih trikov

Profimedia

Pogosto se zgodi, da ob vstopu v trgovino pozabimo, kaj smo želeli kupiti, še pogosteje pa kupimo nekaj, česar ne potrebujemo, in si nabiramo stroške.

Načrtovanje obrokov in nakup živil, čeprav se na prvi pogled zdi zelo preprosto, je pravzaprav eno najtežjih opravil pri vodenju gospodinjstva. Preberite šest nasvetov in trikov, kako nakup opraviti hitreje in učinkoviteje ter pri tem zapraviti čim manj.

1. Naredite seznam živil

Zdrav življenjski slog je cilj večine ljudi, pot do njega pa je v veliki meri odvisna od prehrane. Ne zavajajte se, da se boste spomnili vsakega izdelka, ko pridete v trgovino. Priporočljivo je, da si živila, ki jih potrebujete, zapišete, da ne jih pozabite kupiti. Tako se tudi izognete nakupovanju živil, ki jih ne potrebujete.

2. Bodite previdni pri nakupu hitro pokvarljivih živil

Pokvarljivih živil ne smete predolgo pustiti v kuhinji. Živila izgubijo kakovost in lahko postanejo nevarna za zdravje, če jih ne uporabljate dlje časa.

Najboljši nasvet pri nakupu pokvarljivih živil je, da jih kupujete v potrebnih količinah. Ne kupujte jih 'na zalogo', saj se lahko pokvarijo, še preden pomežiknete.

Pokvarljiva živila kupujte v potrebnih količinah in ne 'na zalogo'. Ta pristop bo precej zmanjšal količino hrane, ki jo zavržete.

Pokvarljiva živila kupujte v potrebnih količinah in ne 'na zalogo'. Ta pristop bo precej zmanjšal količino hrane, ki jo zavržete.

Profimedia

Poleg tega vam to pomaga, da imate manj nereda v hladilniku. Nakup točno določene količine živil pa bo tudi pomembno vplival na količino hrane, ki jo zavržete.

3. Ustvarjanje proračuna

Pred odhodom v trgovino preverite, koliko denarja imate in koliko ga lahko zapravite pri nakupu živil. S tem pristopom boste nakupovali bolj zavestno in zadovoljstvo bo še večje, saj bo vsak predmet na seznamu predstavljal premišljeno odločitev – brez nepotrebnih izdatkov. Če želite pri nakupovanju živil prihraniti še več, preverite popuste in kupone, ki jih nudijo številne trgovine.

4. Kupujte izdelke v večjih količinah

Velika pakiranja so običajno cenejša. A najprej preverite, ali imate doma prostor, kamor lahko pospravite odvečno hrano, ki ste jo kupili.

Priporočamo nakupe večjih pakiranj, saj so cenejša.

Priporočamo nakupe večjih pakiranj, saj so cenejša.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Še vedno pa upoštevajte pravilo za pokvarljiva živila: kupite samo količine, ki jih potrebujete. Pokvarljivih živil nikar ne kupujte v velikih količinah, če jih ne morete ohraniti svežih. 

5. Nakupujte sredi tedna

Eno najpogostejših vprašanj je, kdaj in kje nakupovati. Marsikomu se konec tedna zdi najboljši čas za nakupovanje, a je pravzaprav najslabši čas.

Idealen čas za nakupovanje živil je v sredini tedna. Nakup bi morali opraviti zgodaj zjutraj, priporočajo na UNA.ba. V tem času trgovine običajno niso tako polne, kar omogoča bolj sproščeno in hitrejše nakupovanje brez dolgih vrst.

Tistim, ki želijo izkoristiti najboljše ponudbe, sveže izdelke ter se izogniti gneči in čakanju v vrstah, priporočamo, da nakupujejo sredi tedna zgodaj zjutraj.

Tistim, ki želijo izkoristiti najboljše ponudbe, sveže izdelke ter se izogniti gneči in čakanju v vrstah, priporočamo, da nakupujejo sredi tedna zgodaj zjutraj.

Profimedia

Prav tako je pametno, da izveste, kdaj v vašo lokalno trgovino dobavljajo zaloge. Ko boste to vedeli, boste lahko dobili najbolj sveža živila.

6. Nakupujte s polnim želodcem

Živila nakupujte s polnim želodcem, da ne kupujete odvečnih živil, ki jih ne boste potrebovali. Če se odločite za nakupovanje živil, ko ste lačni, boste verjetno kupili več, kot potrebujete. Posledica tega je, da porabite več denarja, kot je treba, pa tudi zavržete hrano, saj obstaja velika verjetnost, da vam ne bo uspelo pojesti vsega, kar ste kupili.