I. D. | 2. 9. 2022, 07:00

Znan slovenski oblikovalec s svojo ljubico na novi lokaciji

Aleksandra Saša Prelesnik/Draž/fotomontaža

Moški del priznanega slovenskega oblikovalskega dvojca Draž se je nedavno preselil v strogi center Ljubljane. A v "peš coni" ni sam, poglejte, kdo mu dela družbo.

Po letih ustvarjanja v prostornem ateljeju na ljubljanskih Poljanah se mu je ponudila priložnost za premik na Gornji trg, tik ob prodajalno pletenin Draž, kjer lahko vsak dan srečate njegovo sestro Urško Draž. Kreativni par zdaj tako loči le sprehod do sosednjih vrat, kar bo nedvomno še pospešilo njuno ustvarjalnost.

Aleksandra Saša Prelesnik

Gornji trg se s tem vrača k svojim koreninam, saj je tradicionalno veljal za prostor rokodelcev in obrtnikov. A tudi ročno izdelane pletenine danes niso spletene "na roko", za izvirne teksture poskrbi Tomaževa "ljubica", kot ji sam hudomušno pravi, saj z njo preživi ure in ure. Gre za industrijski pletilni stroj Stoll CMS 311-L, ki menda ni čisto nič posebnega, a Draž iz njega kljub temu izvabi dih jemajoče pletenine.

Ljubica sicer ni edini vzdevek, ki ga ima. Ker je stroj k hiši prišel 11. 11. 2011, in celo ob 11. uri, Tomaž pa je že kot otrok rad igral nogomet, je tu in tam Elf, včasih tudi Penali.

Poleg stroja Tomažu v službi dela družbo še pes Volk, a tudi brez slušalk proti hrupu ne gre, saj je njegova ljubica precej glasna. Kljub temu da je nova delavnica proti stari miniaturna, je Draž nadvse zadovoljen s selitvijo. Živeti in delati v starem mestnem jedru je zanj vsekakor privilegij, a po drugi strani s svojim ustvarjanjem tudi sam definira prostor, v katerem deluje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DRAŽ (@draz_knittlove)

Želi si, da bi se na Gornji trg v prihodnosti vrnilo še več rokodelcev, saj je za strogi center dobro, da ga polnijo kakovostni lokalni ponudniki. Včasih je slišati, da je v coni brez prometa težko preživeti, ker je za kupce dostop otežen in je zato obiska manj, a Draž nima te izkušnje. Skozi leta je znamka dobila veliko zvestih strank, ki obisk trgovine z veseljem združijo s sprehodom po granitnih kockah in kavo na katerem od okoliških gostinskih vrtov.

Po novem lahko zavijejo tudi v delavnico, kjer Tomaž z veseljem pokaže najnovejše pletenine v nastajanju. Stene njegove delavnice so od tal do stropa obdane z barvitimi nitmi, ob čemer seveda ne gre brez vprašanj, kaj je trenutno v trendu, kaj prinaša jesen. "Trendi me ne zanimajo," odgovarja Tomaž. "Naše pletenine so narejene tako, da zdržijo deset let in več."

Namenoma ne sledi najnovejšim smernicam, da kar v največji meri ohranja lastno izvirnost. Za novo kolekcijo v sodelovanju z dr. Veroniko Kralj-Iglič pripravlja teksture na podlagi mikroskopskih slik medceličnih veziklov, struktur, ki omogočajo komunikacijo med celicami. Že zdaj se veselimo rezultatov in mu želimo, da bi ljubica še dolgo zdržala z njim.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.