10. 11. 2023, 21:16 | Promocijska objava

Dobrodošlo martinovo! Z vami delimo top recept za glavno jed martinove pojedine in vam predlagamo izbrano vino (s pomočjo sommelierja!)

Eurospin

Martinovo se praznuje 11. novembra, torej to soboto, kar je običajno obdobje, ko se vinski mošt dokončno spremeni v vino. Ta praznik sega globoko v zgodovino krščanske Evrope in je postal zelo pomemben v vinorodnih deželah, tako tudi v Sloveniji.

Gre za praznik, ki združuje družine in prijatelje ob okusnih jedeh in kozarčku odličnega vina. Eden najbolj prepoznavnih običajev je krst mošta v vino, ki ga opravi kletar ali vinski kralj, pri čemer se uporabljajo krstno olje, kadilo in blagoslovljena voda.

Tako martinovanje v Sloveniji ni le praznik vina, ampak tudi priložnost za proslavljanje skupnosti, tradicije in slovenske dediščine. To je čas, ko se ljudje zberejo, nazdravijo uspešni letini in se veselijo skupaj. Martinovo tako ostaja eno izmed najlepših praznovanj v Sloveniji, ki nas spomni na pomembnost deljenja, druženja in spoštovanja do vinske tradicije naše dežele.

Da boste tudi sami doživeli to tradicionalno druženje ob dobri hrani in pijači, z vami delimo slasten Eurospinov recept za martinovo jed chefinje Anje Fir in predlagamo odlično vino, ki ga bo dopolnilo, s sommelierjem Rokom Kerinom.

Vratovina v vinski omaki s korenjem, polento in s karameliziranim koromačem

SESTAVINE za 4 osebe
600 g goveje vratovine
žlica moke
2 šalotki
1 korenček
2 dl merlota
2 lovorjeva lista
1 goveja jušna kocka
200 g koruzne moke za polento
1 l vode
žlica masla
pest naribanega parmezana
sol
poper
1 koromač
žlica medu
sok polovice pomaranče

Vratovino narežemo na večje kocke in jo povaljamo v moki. Popečemo na olju in odstranimo iz ponve. V drugi ponvi na olju prepražimo na četrtine narezano šalotko in na kolobarje narezano korenje. Dodamo pol decilitra vina in deglaziramo ponev. Nato dodamo popečeno meso, prilijemo preostalo vino, lovorjeva lista in jušno osnovo, da pokrije meso. Kuhamo na nizkem ognju 2–3 ure, dokler meso ni mehko. Posodo lahko damo tudi v pečico in tam kuhamo na 160 stopinjah 3 ure. Za polento zavremo soljeno vodo in vanjo dodamo koruzno moko. Počasi kuhamo 30 minut in vmes večkrat premešamo. Ko je polenta skuhana, jo popramo, dodamo maslo in parmezan. Koromač narežemo na tanke rezine in ga popečemo v ponvi z obeh strani. Solimo in popramo. Dolijemo pomarančni sok in med ter počakamo, da se omaka zreducira in koromač karamelizira. Ko je govedina skuhana, omako precedimo in jo reduciramo do želene gostote. Na polento položimo kose mesa, polijemo z reducirano omako, dodamo koromač in po želji potresemo z naribanim parmezanom.

Priporočilo sommelierja Roka Kerina:

Ob jedi priporoča rdeče vino Merlot, vrhunski iz Goriških Brd. Vino je srednje globoke rubinaste barve, s povečano gostoto. Pojavijo se: široka množica vonjav, zreli gozdni sadeži, črna češnja, kuhana sliva, lepo se odkrivajo tudi začimbe in dišavnice ter cvet rdeče vrtnice in vanilje. Po okusu je vino precej sveže, tanini so dodobra omehčani, sočni in harmonični s polnim telesom in z daljšim zaključkom.

Eurospin

Rok Kerin je eden vodilnih sommelierov v naših krajih. Ni le odličen poznavalec vin, ampak je tudi izvrsten svetovalec. Ne le natakar, ampak ustvarjalec, ki s svojo domišljijo in z znanjem navdihuje druge, kroji izvirne vinske karte, gurmanska doživetja. Ne glede na to, ali raziskujete nov letnik vina ali iščete popolno kombinacijo za svojo naslednjo kulinarično mojstrovino, vstopite v svet vrhunskih vin in gurmanskih užitkov z Eurospinom in sommelierom Rokom Kerinom.

Še vse druge slastne recepte in Rokova priporočila za vino si oglejte v brošuri Eurospinova kantina.