Matjaž Šerkezi | 14. 10. 2022, 19:00

Bi znali izračunati časovnico planinskega izleta, če ta ni nikjer zapisana?

Matjaž Šerkezi

Čas hoje je pri načrtovanju planinskega izleta pomemben dejavnik z vidika varnosti. Poznate formulo za izračun časovnice? Ste vedeli, da za vsako uro vzpona in spusta upoštevamo 10 minut počitka?

Komaj čakam nedeljo, ko bo v Kinu Komuna v Ljubljani premiera outdoor filmov v sklopu festivala EOFT – European Outdoor Film Tour. Z družino si ga pogledamo vsako leto in vsakič v nas prebudi duh po pustolovščini, ki na trenutke malo zaspi. Hoja, tek, plezanje, kolesarjenje in predvsem iskanje novih načinov gibanja in z njim narave so že od nekdaj naši popotniki.

V gozdu, gorah, na reki preprosto pozabiš na čas. Postane nepomemben, sploh ko se enkrat spoprijateljiš z nočjo, slabim vremenom in vsemi "poligoni", ki nam jih narava ponuja. In čas, ta vrag, je danes postal merilo vsega, merilo popolnosti. Najhitrejši vzpon, najhitrejši spust, najhitrejši krog … 

Matjaž Šerkezi

Utrujen od dneva in gnil znotraj, ker mi že ves teden ni uspelo nič narediti zase in svojo dušo, se vrnem z otvoritve prostorov gorske reševalne službe Kamnik.

Čas je ključnega pomena za preživetje ponesrečenca v gorah. Čas prihoda do ponesrečenca pa je odvisen predvsem od učinkovitega sistema.

In tako kmalu ugotoviš, da čas, kako dolgo boš živel, za marsikaterega odločevalca v naši državi ni pomemben in da smo ljudje samo in zgolj številke, ki postanejo pomembne ob bližajočih se volitvah in delitvah funkcij. Še sreča, da je nad nami neka višja sila. Tako je vsaj bila izpolnjena obljuba, da bomo ob otvoritvi že imeli svojo vodo. In res, tisti dan je "scalo kot pri norcih"

Doma Joža uživa na kavču in bulji v televizijo. "Kaj gledaš," vprašam. V odgovor dobim: "Exatlon Slovenija." "Kaj, hudiča, je to," si rečem sam pri sebi. 

Matjaž Šerkezi

Za trenutek se usedem zraven. Suho in naučeno komentiranje nekdanjega odličnega smučarja. Simpatična dekleta in fantje, ki si nenehno iz riti vlečejo kopalke, čeprav za športne dejavnosti obstajajo tudi oblačila, ki ne lezejo nikamor, merijo čas na poligonih. Spomnim se, kako sem kot otrok gledal hrčka, ki je do onemoglosti vrtel kolo. Ubogi človek. Za pet minut slave in pozornosti si pripravljen zamenjati hrčka.

Ali pa sem res že samo star, ker je skozi mojo peščeno uro steklo že kar nekaj peska in se samo zavedam, da je dolžina minute odvisna, na kateri strani vrat stranišča si. In predvsem, da bo vedno manj tistih, ki bodo svojo merico časa namenili pomoči ljudem v stiski in se raje odločili za "vrtenje hrčkovega kolesa", za trenutek slave in mošnjo zlatnikov. Upam, da se motim. 

Matjaž Šerkezi

Zdi se mi, da je bilo šele včeraj, ko sva z očetom hodila na Komno in sem ga vsake toliko časa vprašal: "Ata, kej'ko je še hoje?" V odgovor pa vedno dobil: "Sam še pet minut." In se nisem še vdal: "A je še dav'č?" In oče: "Dva ovinka." In potem po dveh ovinkih: "Pa, a nisi reko, da sam dva ovinka!" "Sem. Levi pa desni," se mi je nasmehnil. 

Okvirni izračun hoje

Enaka vprašanja sem kasneje dobil od svojih otrok. Ker pa je čas pri načrtovanju planinskega izleta pomemben dejavnik z vidika varnosti, je ena ključnih informacij v vodnikih Planinske zveze Slovenije časovnica. A kaj, ko si v iskanju miru občasno izberemo izlet, kjer ta ni opredeljena. Takrat si lahko pomagamo s preprostim izračunom in si okvirno izračunamo čas hoje. 

Matjaž Šerkezi

Za primer vzemimo, da moramo prehoditi pot z dolžino 8 km in premagati 900 višinskih metrov (v. m.). Pri izračunu je osnova, da manjšo časovno vrednost vedno prepolovimo.

Vzpon: 900 v. m. delimo vedno s faktorjem 300 = 3 ure (h) in 8 km delimo vedno s faktorjem 4 = 2 h

Manjšo vrednost prepolovimo 2 h : 2 = 1 h 

Ugotovimo, da bomo za vzpon potrebovali 3 h + 1 h = 4 h brez počitka.

Matjaž Šerkezi

Sestop: 900 v. m. delimo vedno s faktorjem 600 = 1,30 ure (h) in 8 km delimo vedno s faktorjem 4 = 2 h

Manjšo vrednost prepolovimo 1,30 h : 2 = 45 minut

Ugotovimo, da bomo za sestop potrebovali 45 min. + 2 h = 2,45 h brez počitka.

Seveda pa so počitki nujni. Upoštevajmo 10 min. Vsako uro vzpona in spusta. Vzpon 4 h × 10 min. = 40 min. Spust 2,45 h × 10 min. = 25 min. Skupen čas odmora je 1 h 5 min.

Naj pojasnim še faktorje 300, 600 in 4. Pri vzponu v skupini v povprečju naredimo 300 m/h, sestopimo 600 m/h in prehodimo razdaljo 4 km/h. 

Za povprečnega planinca

Za celoten planinski izlet bomo tako potrebovali približno 7 h 50 min (vsota časovnice vzpona, spusta in počitkov). Časovnica je informativne narave in je odvisna od stanja na poti, ki jo lahko podaljša, in fizične pripravljenosti posameznika. V našem primeru za povprečnega planinca v skupini. 

Za vas smo na Facebook profilu pripravili NAGRADNO VPRAŠANJEPogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Poskusite sami in izračunajte časovnico za pot, ki je dolga 12 km, na njej pa morate premagati 600 v. m. Odgovore napišite pod objavo na Facebook profilu metropolitan.si. Med vsemi pravilnimi odgovori do vključno 21. oktobra bomo srečnemu izžrebancu podarili priročnik Planinske zveze Slovenije Osnove planinstva, avtorja Jožeta Draba.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.