Matjaž Šerkezi | 31. 3. 2023, 19:00

Ljubezen gre skozi želodec ali kako so mi pasji briketi rešili turo

Matjaž Šerkezi

Poznate rek "Prazen žakelj ne stoji pokonci"? Kaj sam vzamem v gore, če se na izlet odpravljam za več dni in ali ste že slišali za liofilizirano hrano?

Kot otrok sem imel hude težave z želodcem. Bolečine, krči, bruhanje … Razmišljal sem, kaj je bil pravi vzrok zanje. Z maščobami bogata koroška hrana, včasih se nisem znal ustaviti in je bilo preveč za nežen otroški trebušček. In potem je sledila kura s prežganko, kamiličnim čajem, blago kokošjo juho. Takrat, ko je bilo res hudo, pa sem od bice dobil njeno "tavžent rožo". Če ne drugega, sem od opitosti takoj zaspal. Ne predstavljam si, da bi danes to naredil svojim otrokom. Zagotovo bi na vrata potrkala "sociala". Ampak, to so bili eni drugi časi in živeli smo drugače.

Matjaž Šerkezi

Bica mi je večkrat pripovedovala, kako so na kmetih dojenčkom skuhali makove glavice na mleku, da so potem čez dan spali. V lesenem "korpu", na njivi, da so lahko mati v miru delali. In zanimivo se mi je zdelo, ker je o svojih starših govorila v tretji osebi množine moškega spola. Šele nekaj let kasneje sem v šoli izvedel, da gre za onikanje: "Moja mati so bili ena prijazna gospa." ali pa "Atu sem pozabila prinesti tobak in so me nažgali s šibo in sem ostala brez večerje." In vse to se je dogajalo še ne tako daleč nazaj. 

Matjaž Šerkezi

S Chilly sva tekla po železarski poti na Uršljo goro. Bil je čudovit dan. Prvi pomladni žarki so naju prijetno greli. Derezice so dobro prijemale na občasno ledeni podlagi. Počutil sem se dobro. Celo tako, da sem pretiraval s tempom in kaj kmalu občutil, da mi zmanjkuje energije. Ampak nič lažjega kot to. V nahrbtniku sem imel dve ampuli energijskega Šusa, kot jih je poimenoval Miran, ki mi jih je dal na preizkušnjo. "Pa vrni mi stekleničke, da smo ekološki," je dodal. Pa ju preizkusimo.

Matjaž Šerkezi

Odprem prvo, prazna. Nič. Imam še eno. Odprem. Prazna. Useka mi, da sem obe popil zadnjič na teku Naj Naj 21 v Loki. Bravo, Šerki. Čokoladic pa nisi vzel. Zdaj boš pa crknil. Sam kriv. Sežem v žep in dam psu briket. Vsaj ti uživaj. Nakar mi useka. V nahrbtniku imam porcijo briketov za Chilly, za na vrh Gore. Nič, v hribih si vse delimo. Naslednjih nekaj minut žvečim pest briketov. Okus lososa z ribjim oljem in dodatki poplaknem z isotonikom v upanju, da se bodo zdaj tudi meni svetile kocine kot psu dlaka.

Matjaž Šerkezi

Nekaj let zapored sem bil glavni kuhar na mladinskih taborih Vesele Gorice Planinskega društva Kamnik. Predstavljajo mi je poseben izziv, kako primerno nahraniti trideset lačnih planinčkov, ki so vsak zase malo izbirčni. Nastale so zgodbice, jedilniki, ki so bili v duhu lokalne hrane, kjer smo taborili. In nastale so čokoladne sanje, šmorn z rozinami in smaragdnim prahom, jabolčni kompot, ali pa Napoleonov zrezek s krompirjevo solato, rezina Lilijine kosmate tačke. Otroke sem prepričal. Menda bomo letos na Jezerskem in bom spet glavni šef kuhinje. 

Kasneje sem za svoje hribovske pustolovščine v tujini našel dehidrirano hrano, ki si jo samo prelil z vročo vodo. Iz sprva neokusnih, plastičnih okusov s polno nezdravih dodatkov se je hrana razvila v okusne obroke, ki so energijsko bogati. 

Matjaž Šerkezi

Tako danes na trgu najdemo pestro izbiro t. i. liofilizirane hrane. Liofiliziranje je metoda sušenja, ki je sestavljena iz zamrzovanja vode in sublimacije nastalih ledenih kristalov. Ta postopek ohranja ali ohranja različne izdelke in ohranja njihove lastnosti. Liofiliziranje se pogosto uporablja v prehrambni, kozmetični in farmacevtski industriji.

Matjaž Šerkezi

Liofiliziranje se uporablja pri proizvodnji: sadja (npr. jagode, brusnice, maline), zelenjave (npr. korenje, paprika), zelišč, kave, začimb, suhega mesa. Omogoča ohranjanje trajnosti in sposobnosti preživetja pripravkov, ki vsebujejo probiotike.

Matjaž Šerkezi

Gre za priročno hrano, ki je primerna za neposredno uživanje ali pa jo preprosto prelijete z vročo vodo, počakate nekaj minut in jed je pripravljena. Tako obdelana hrana je kakovostna, saj ohrani vse svoje lastnosti, hkrati pa je zelo obstojna. Pakirana je v majhne vreče, ki so primerne za transport, je lahka in ima visoko hranilno vrednost. Sam imam kakšno vrečo vedno pri hrbtišču nahrbtnika in že marsikdaj me je rešila lakote. 

Matjaž Šerkezi

Ideja za vaše planinske pustolovščine. Poskusite. Osebno mi je všeč hrana od Lyofood in Travellunch, ki je prisotna tudi na slovenskem trgu. 

Za vas smo na našem Facebooku pripravili NAGRADNO VPRAŠANJEPogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Za konec pa še nagradno vprašanje: Kaj je liofiliziranje? Odgovor napišite pod Facebook objavo na metropolitan.si. Izmed vseh odgovorov bomo nekoga izžrebali in mu podarili vrečko okusne liofilizirane hrane, ki jo boste lahko preizkusili na svojem planinskem izletu. Otrokom je še posebej zanimiva. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.