E. Č. | 20. 1. 2024, 13:50

Neusmiljena moč narave: alpinisti posneli grozljiv trenutek, ko jih je iznenada zasul snežni plaz (VIDEO)

Facebook

Zagotovo je bila njihova prva misel: "Po nas je, to je naš konec."

Sneg je za mnoge predvsem vir neizmerne zimske radosti. Toda hkrati je sneg lahko tudi še kako nevaren in je bil v preteklosti predvsem v svetu alpinizma grobar številnih navdušencev nad gorami. Snežni plazovi predstavljajo resno grožnjo za ljubitelje zimskih športov, pohodnike in prebivalce gorskih območij. Snežni plazovi so sicer masivne mase snega, ki se zgrnejo navzdol po pobočju gore ali hriba. Nastanejo, ko se sproži nekoč stabilna snežna odeja, kar lahko povzroči ogromno hitrost in uničujočo moč.

Kako nepredvidljive so lahko pozimi gore, so na lastni koži občutili tudi alpinisti, ki so se odločili za obisk gorovja Tatre na Slovaškem. Nič hudega sluteče obiskovalce zasneženih pobočij je nenadoma presenetil silovit snežni plaz, ki je v nekaj sekundah poskrbel za nično vidljivost. Alpinisti so dogodek posneli s kamero, iz posnetka pa je razvidno, da se je njihovo soočenje s snežnim plazom več kot očitno končalo srečno, saj nihče ni ostal ujet pod debelo snežno gmoto.

Posnetek brez dvoma priča, da so snežni plazovi resna nevarnost, vendar s pravilnim znanjem, opremo in previdnostnimi ukrepi lahko zmanjšamo tveganje in uživamo v čudoviti zimski pokrajini neprimerno bolj varno.

Varnostni nasveti za izogibanje snežnim plazovom:

Poznavanje razmer: Preden se odpravite v gore, preverite lokalne napovedi in razmere snežne odeje.

Oprema za plazovno varnost: Uporabljajte plazovno opremo, kot so plazovna žolna, lopata in sonda, ter se naučite njihove pravilne uporabe.

Izobraževanje: Udeležujte se tečajev o varnosti pred plazovi, da bi bolje razumeli nevarnosti in razmere.

Previdnost pri izbiri poti: Izogibajte se strminam in izpostavljenim pobočjem ter sledite varnim progam in smučarskim potezam.

Skupinska varnost: Vedno hodite, smučajte ali plezajte v skupinah in ostanite v stiku z drugimi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord