17. 11. 2022, 08:16 | Promocijska objava

Ilka Štuhec in Huawei Mate 50 Pro: "Brez njega ne gre"

Huawei

Kdo ne pozna Ilke Štuhec, nasmejane vsestranske alpske smučarke, ki je sposobna nastopiti v vseh različnih disciplinah? Blesti v hitrih disciplinah, zato ne preseneča podatek, da se bo v prihajajoči sezoni osredotočila predvsem na smuk, startala bo tudi na kakšnem od superveleslalomov. 

Kaj opisuje Ilko? Vsekakor vztrajnost na eni strani in preprostost na drugi. Če ne bi bilo tega, potem tudi ne bi dvakrat zapored postala svetovna prvakinja, doma ne bi imela dveh malih kristalnih globusov za skupno zmago v smuku in alpski kombinaciji v svetovnem pokalu. Glede na zgodovino poškodb in izzivov, ki so bili na poti, je vztrajnost, morda celo trma, ključna zadeva. Ilka ne pozna predaje, ko se za nekaj odloči, najde pot, da stvar izpelje do konca. Zato je največji pritisk, ki ga čuti, tisti, ki ga polaga sama nase. Lahko rečemo, da se letošnje sezone res iskreno veseli.

Ledene razmere do tehnoloških izdelkov velikokrat niso ravno prijazne. A vseeno vemo, da Ilki v tem času družbo na smučišču in na potovanjih dela najnovejši kralj mobilne fotografije, Huawei Mate 50 Pro.

Huawei

“Ski. Eat. Sleep. Repeat.” Ilka, to objavo smo pred kratkih videli na tvojem Instagram profilu Se je akcija že začela? 

Seveda, že poteka. Treniramo v dobrem ritmu. Res pa je, da bo najbolj zabavno z začetkom decembra, ko bo vendarle na sporedu prva tekma v Lake Louisu. Sicer je bil načrt začeti že v Zermattu oziroma Cervinii v začetku novembra, pa jo je organizatorjem zagodlo vreme. Ironično priprave v smučanju trajajo dlje kot tekmovalna sezona in teh prvih tekem se resnično veselim. 

Kaj vse je v tvojih načrtih za jesen in zimo?

V mojih načrtih je predvsem hitro smučanje, uživanje vsak dan znova tako na smučišču kot tudi z ekipo. Če odgovor še razširiva - ne bo manjkalo »službenih« potovanj, krasnih sončnih vzhodov na vrhu belih strmin, v načrtu je tudi organizacija tekme Downhilka, 12-urne smučarske preizkušnje v Mariboru, ki smo jo morali v zadnjih dveh zimah zaradi Covida odpovedati. Tudi tega se res veselim in verjamem, da nam bo uspelo pripraviti super smučarski dogodek v Mariboru. 

Ampak, poletje si preživela v Grčiji, v družbi Huawei izdelkov. Katerega najbolj uporabljaš? 

Najprej se morava odločiti, kako bova to definirala. (smeh) Glede na to, da imam uro vseskozi na roki, to šteje kot najpogosteje uporabljeno? V resnici so vsi izdelki v uporabi vsakodnevno. Huawei Mate 50 Pro me navdušuje, sploh s slikami. Večkrat se pošalim, da ponoči vidi boljše kot jaz… Slušalke pridejo prav, ko se želim skoncentrirati - takrat si zavrtim najljubše komade in se »odklopim«, ko se dolgo časa vozimo iz enega prizorišča do drugega. Omenjali ste še Grčijo – izjemen oddih in točno to, kar sem v tistem trenutku potrebovala po mesecu in pol priprav v Južni Ameriki.

Huawei

Ilka, vemo, da imaš rada fotografijo. Huawei Mate 50 Pro na tem področju še posebej izstopa in sicer kot prvi telefon z ročno prilagodljivo 10-stopenjsko zaslonko. Kakšnih fotografij je največ v tvoji galeriji? Fotografij narave, portretov, morda slik, posnetih v slabo osvetljenem okolju (ali ponoči)?

Hmm, res dobro vprašanje. Kadar smo na treningih je v galeriji zagotovo največ sončnih vzhodov. To so zame res izjemni prizori, pa sem daleč od profesionalnega fotografa. (smeh) Na sneg se odpravimo že zelo zgodaj, praviloma še ponoči, da smo na hribu pravočasno in tako ujamemo najboljše pogoje. Sončni vzhod je vsakokrat nekaj posebnega, na različnih delih sveta me vsak dan znova navduši. Vem, marsikdo bi rekel »Pa saj je isto kot včeraj«, a zame je to vsak dan novo vznemirjenje ob pogledu nanj. Sicer pa ni posebnih specifik. Pri meni gre to bolj po načelu – boljši kot je fotoaparat na telefonu, več slik je v galeriji. 

Kako pomembno ti je, da ima telefon dober fotoaparat? 

Fotoaparat je stvar, ki jo najprej preverim pri telefonu. Za ostalo mi je razumljivo, da deluje, a fotoaparat je tisto, kar dela razliko. Mate 50 Pro je kar se tega tiče izjemen. 10-kratni zoom, še vedno odlična slika, nastavljiva zaslonka, in še toliko več kot samo to. V bistvu je neverjetno, da s telefonom lahko delamo takšne foto čudeže.  

Poleg glavne in tele-kamere ima pametni telefon Huawei Mate 50 Pro še širokokotno kamero, ki se izredno dobro izkaže tudi med bližinsko (makro) fotografijo. Makro način je podprt tudi med snemanjem videoposnetkov. Ali si kdaj vzameš čas in se poigraš s tovrstno fotografijo? 

Absolutno. Če sem iskrena, je to ena ljubših funkcij. Všeč mi je, kakšen pogled oziroma zorni kot lahko ujameš, ker je perspektiva precej drugačna od klasične slike.

Si že uporabila Huawei Mate 50 Pro v slabših svetlobnih pogojih (ponoči / zvečer)? Kakšna je bila tvoja izkušnja?

Odlična. Prilagodljivost, glede na dane pogoje, je pri tem telefonu pravzaprav samoumevna. Večkrat se pošalim, da telefon ponoči vidi celo boljše kot jaz.

Huawei

Nekako težko si predstavljamo Ilko, ki čepi nad marjetico na tleh in čaka na pravo svetlobo, na ravno prav odprto zaslonko na telefonu, na pravi trenutek, da ujame makro posnetek cveta. Ampak, ali taka Ilka obstaja? Si že preizkusila makro način fotografiranja ali videa? Kaj meniš o tej funkciji pri Huawei Mate 50 Pro? 

Prav imate, to Ilko si tudi jaz težko predstavljam. Ampak obstaja. Preizkusila sem tudi makro funkcijo. Stvari, ki jih lahko ujamemo, so impresivne. Moram pa priznati, da to ni funkcija, ki bi jo jaz uporabljala vsakodnevno. Saj veste, sončni vzhodi, … 

Ilka, obožujemo tvoj nasmeh. Koliko selfi portretov imaš v telefonu? 

Jih spet ni toliko. Se pa kljub temu rada smejim. Si želim, da bi se vsi več smejali in pa predvsem poskrbeli, da imamo razlog za to, da se nasmejemo. Jaz verjamem, da lahko z enim nasmehom spremenimo dan – sebi ali nekomu drugemu. 

Huawei Mate 50 ima vrhunski portretni način, ki uporabi naravno zamegljeno ozadje, da motiv izstopi. Rada portretno fotografiraš? Koga si nazadnje? 

Ko govorimo o fotografiranju s telefonom imam tri najljubše funkcije – hud zoom, širokokotna in portretna fotografija. Zadnja predvsem prav pride za kakšne posebne priložnosti z zamegljenim ozadjem. Izpade zelo »instagramish« Glede na to, da sem zdaj nekaj dni preživela doma, je  bila moja foto muza vsekakor prav moja Pepa.

Huawei

Precej si “leteča”. Kako ti telefon pomaga vzdrževati stike s svojimi bližnjimi?

Tu moram reči, da imam najbolj preprost odgovor: Pri meni brez telefona ne gre. Rada imam zmogljivo tehnologijo, moram pa reči, da od nje nisem odvisna v smislu, da vseskozi »visim« na telefonu ali računalniku. Telefon je dandanes okno v svet in pri vzdrževanju stikov se poslužujem različnih kanalov. Od video klicev, sporočil, izmenjave slik in posnetkov. Ker smo res veliko zdoma, so telefonski pogovori, tudi daljši, seveda izjemno pogosti. Potem pa so tu še družbena omrežja… 

Kaj te mora pri telefonu navdušiti, da rečeš “Tole je pa izjemno dober telefon”?

Kamera oziroma fotoaparat. Zagotovo prva stvar. In pa delovanje v smislu uporabniške izkušnje s sistemom. EMUI13, lahko rečem samo »Uau!«.

Kljub temu, da si športnica, se ne pojavljaš v trenirki, izjemno lepo te je videti elegantno. Pri ženskah je dizajn precej pomemben. Kaj meniš o dizajnu Huawei Mate 50 Pro?

Estetsko dovršen in eleganten. Morda je primeren izraz tudi sodoben. Kamera že po svoji velikosti nakazuje, da gre za posebno »mašino«. 

Katero funkcijo Huawei Mate 50 Pro bi izpostavila? Katera te je res navdušila?

Absolutno fotografiranje. Kot že večkrat omenjeno – vedno znova se čudim, kaj vse danes lahko v sliko ujamemo s takšnim telefonom. Pa ni odvisno od svetlobe, noči, dneva, meglic, oddaljenosti ali bližine oseb.

Huawei

Veliko časa preživiš na snegu in “malce” hladnejših pogojih. Ali pri tem opažaš kakšno pomembnejšo razliko v delovanju telefona ali vzdržljivosti baterije? 

V bistvu ne. Me je vprašanje celo nekoliko presenetilo, kar že samo po sebi pomeni, da ne opazim. (smeh) Zdi se mi, da je Huawei poskrbel za vse. Dejansko pri Mate 50 Pro ne najdem razloga, da bi me skrbelo o prehitro prazni bateriji. Tudi temperatura, vsaj po moji izkušnji, ne vpliva na »performance« tega norega telefona.

Izbrisali ti bomo nekaj aplikacij. Za katere tri bi nas prosila, naj jih ne izbrišemo in predvsem, zakaj?

Whatsapp, Viber, in pa najverjetneje Google Maps. Samo te tri ne izbrisati! To zame pomeni vsakodnevno komuniciranje, stik z ljudmi, to so aplikacije, katere na telefonu največkrat odprem.  Zemljevid pa pride zelo velikokrat prav, ker smo pogosto v tujini in krajih, ki jih ne poznamo zelo dobro. Tako da je za našo naravo dela in pogostost poti kar pomembna aplikacija. 

Kakšna je tvoja izkušnja s trgovino z aplikacijami, AppGallery?

Izkušnjo bi opisala kot zelo enostavno in učinkovito. Na voljo je cela vrsta uporabnih aplikacij iz res najrazličnejših področij. Iskanje, prenos, delovanje aplikacij, vse teče brez težav in zame je uporabniška izkušnja super, ker je vse pregledno in enostavno. Točno tako, kot si želim, da so stvari v mojem življenju.

Mi bomo vsekakor navijali za Ilko v tej smučarski sezoni, pa vi? 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.