A. B. , L.K. | 17. 3. 2023, 18:01

Kaj se zgodi, ko epidemija izbriše 99 % prebivalstva Zemlje? Iskanje lepote v koncu sveta skozi oči priznane pisateljice

Uredništvo

Knjiga Postaja enajst pisateljice Emily St. John Mandel nam skozi oči navidez nepovezanih likov prestavi številne možne scenarije postapokaliptičnega življenja.

V dogodku, imenovanem kolaps, po svetu izbruhne epidemija smrtonosne gripe in pobije večino svetovnega prebivalstva. Avtorica Emily St. John Mandel v knjigi Postaja Enajst naslika številne možne scenarije postapokaliptičega življenja. Skozi zgodbo stke kompleksno podobo pandemičnega propada družbe in možnosti vzpona nove civilizacije dvajset let kasneje. 

Zgodba, ki se vrti okoli nekaj glavnih likov, ponuja vpogled v njihova življenja pred zlomom in v devetnajstih letih po njem. Poglavja pogosto preskakujejo v času naprej ali nazaj ter preusmerjajo pozornost in perspektivo od enega lika k drugemu.

Arthur Leander se rodi na otoku ob zahodni obali Kanade. Ker sanja o bolj razburljivem življenju, se preseli v Toronto, kjer spozna Clarka Thompsona, ki postane njegov najtesnejši prijatelj. Arthur si prizadeva za igralsko kariero in sčasoma postane zelo uspešen gledališki in filmski igralec. V Torontu spozna mlado žensko Mirando Carroll, ambiciozno umetnico, ki je odraščala na istem otoku kot Arthur ... 

"Na koncu si je šepetajoč ponavljal zgolj še dve besedi: 'Hodi naprej. Hodi naprej. Hodi naprej.' Dvignil je pogled in se zazrl v oči sove, ki ga je opazovala z zasnežene veje," so besede, ki v nas pustijo poseben pečat. 

Kako bi preživelo človeštvo, kako bi obstala umetnost ... kako bi, brez ovinkarjenj, brez preizpraševanj, brez dvomov, živeli, če bi obstal le en odstotek vseh nas? 

Naj vas popeljemo skozi zgodbo ... 

@metropolitan.si Avtorica Emily St. John Mandel nam v Postaji Enajst naslika številne možne scenarije postapokaliptičnega življenja in tako je nemogoče zanikati, da v romanu glasno odzvanjajo mnoge teme, ki so jih izpostavile klasike (post)apokaliptičnega žanra, kot sta Cesta Cormaca McCarthyja in Obstati Stephena Kinga, a so tukaj zgolj vezivo, srce zgodbe pa je umetniško izražanje skozi gledališko igro, glasbo in literarno-likovno ustvarjanje. 📚❤️ #postaja11 #station11 #emilystjohnmandel #booktok #sloveniabooktok #zalozbasanje #metropolitansi ♬ Good Vibes (Instrumental) - Ellen Once Again

Za vas smo na našem TikToku pripravili NAGRADNO VPRAŠANJE. Pogoji nagradne igre so znani, odgovor najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Koliko populacije bi v (post)apokaliptičnem svetu po zgodbi Emily St. John Mandel ostalo na Zemlji?  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.