A. Ko. | 4. 6. 2022, 19:00

Anita Šumer prejela nagrado za najboljšo kuharsko knjigo leta!

Nik Jarh/fotomontaža
Anita Šumer prejela nagrado za najboljšo kuharsko knjigo leta! (foto: Nik Jarh/fotomontaža)

Čestitamo! Še ena izjemna Slovenka z obetavnimi dosežki. Na Švedskem je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije in za knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Prvo mesto si je prislužila v konkurenci kar 1558 knjig iz več kot 200 držav.

Podelitev nagrad, ki veljajo za oskarje na področju kuharskih knjig, je potekala v mestu Umeå na Švedskem, knjiga Anite Šumer pa si je prvo mesto prislužila v konkurenci kar 1558 knjig iz več kot 200 držav. Anitina tretja knjiga, ki vsebuje vrsto tehnik za krašenje kruha in trikov pri peki, je bila nominirana v kar petih kategorijah, kar je izjemen uspeh in odlična promocija slovenske kulinarike.

Nik Jarh
Olepotičeni hlebčki so prave umetniške stvaritve.

Olepotičeni hlebčki so prave umetniške stvaritve.

Anita Šumer s predanim delom žanje mednarodni uspeh

To je prvič, da je slovenska kuharska knjiga osvojila naziv Best of the Best na tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards, nominacija v petih kategorijah pa priča o tem, da je Anita Šumer s sodelavci ustvarila brezčasno kuharico, v kateri bo vsak bralec našel nekaj zase. Edouard Cointreau, predsednik tekmovanja, je poudaril, da je bila knjiga prepoznana kot najboljša kuharska knjiga leta 2021 ravno zato,

... ker gre za odlično delo več ustvarjalcev in blesti tako na vsebinskem kot na umetniškem in oblikovnem področju.

"Anita Šumer postaja svetovno prepoznavna, saj živi za svoje poslanstvo in vizijo. Navdušila je tudi britansko založnico Anne Dolamore iz založbe Grub Street, ki je po mojem mnenju ena največjih poznavalk avtorjev kuharskih knjig na svetu," je poudaril Edouard Cointreau in dodal, da bi knjigo priporočil vsem ljubiteljem knjig, nikakor pa je ne smejo spregledati strastni peki.

Nik Jarh
Pri ustvarjanju vzorcev lahko damo svoji domišljiji prosto pot.

Pri ustvarjanju vzorcev lahko damo svoji domišljiji prosto pot.

Izjemen dosežek za slovensko kulinarično izročilo

Anita Šumer, ki je z drožomanijo okužila tudi peke onkraj naših meja, skrbi za odlično promocijo Slovenije in tradicionalnih pekovskih tehnik. Etnolog in raziskovalec kulinarične dediščine dr. Janez Bogataj je ob podelitvi nagrade izpostavil, da kruh v zgodovini človeštva ni bil zgolj živilo, temveč je imel simbolni pomen v medsebojnih odnosih, šegah in navadah, skozi leta pa je žal izgubil značaj daru.

Faceboook/Anita Šumer

"Nove knjige Anite Šumer ne smemo razumeti le kot oživljanja zgodovinskih spominov, ampak na njihovih spoznanjih iskati nove ustvarjalne izzive. Z okrašenim kruhom predvsem nekaj sporočamo, ustvarjamo vezi med kruhom in človekom, ki so v sodobnosti pogosto pretrgane ali celo pozabljene," je še dodal.

Recept za knjigo, ki je Aniti Šumer prislužil nagrado

Posebnost knjige Umetnost krašenja kruha je poudarek na razvijanju umetniške žilice, ne glede na to, ali pečemo z drožmi ali s kvasom. Anita je v knjigi zbrala in podrobno predstavila pet tehnik krašenja kruha, za piko na i pa je dodala še različne tehnike zavijanja kruha, saj je lepo zavit in okrašen hlebček eno najlepših daril, kar jih lahko podarimo.

Nik Jarh
Knjiga Umetnost krašenja kruha je bila razglašena za najboljšo kuharsko knjigo leta 2021 v svetovnem merilu.

Knjiga Umetnost krašenja kruha je bila razglašena za najboljšo kuharsko knjigo leta 2021 v svetovnem merilu.

Knjiga je sama po sebi umetnina, saj na 224 straneh prinaša 220 čudovitih fotografij, ki jih je stilirala Barbara Remec in posnel Nik Jarh, oblikovno zasnovo pa je ustvarila Petja Montañez. Poleg umetniške ima ta nepogrešljivi kuharski pripomoček tudi uporabno vrednost, saj so vsi postopki opremljeni s QR-kodami, ki vodijo do videoposnetkov s prikazom posamezne tehnike.

Nik Jarh
Anita Šumer je svojo ljubezen do peke kruha ponesla v številne slovenske in tuje domove.

Anita Šumer je svojo ljubezen do peke kruha ponesla v številne slovenske in tuje domove.

"Neizmerno sem srečna in hvaležna, da je komisija tekmovanja prepoznala ves trud, znanje, preplet tradicije in inovativnosti ter veliko ljubezni, ki jih je celotna ekipa vložila v ta umetniški projekt. Da so prepoznali sončnost in pozitivno energijo, ki žarita iz knjige in ki pritegneta bralce ter pekovske navdušence, da ustvarjajo svoje krušne umetnine," je ob prejemu nagrade povedala Anita.

"Nagrajena knjiga postavlja v ospredje kruh kot darilo, s katerim podarimo del sebe, svoj čas, predanost in z njim pokažemo, da nam je mar. Mar zase, ki pazljivo izbiramo sestavine zanj, in mar za tiste, ki jim kruh podarimo."

Knjiga ima tudi dobrodelno noto, saj je del sredstev od prodaje namenjen neprofitni organizaciji Lunina vila, ki nudi psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom.

O avtorici Aniti Šumer

Anita Šumer se je na drožastično pot podala iz ljubezni do sočloveka in peke kruha. Njeni prvi dve knjigi, Drožomanija in Slana in sladka drožomanija, sta peko z drožmi približali mnogim pekom v Sloveniji in svetu. Nagrade Gourmand World Cookbook Awards mojstrici drožpeke niso neznanka, saj se je zanje potegovala že z omenjenima knjigama.

Drožomanija je bila leta 2019 namreč razglašena za najboljšo knjigo o kruhu na svetu, lani pa je prejela še laskavi naziv najboljše knjige o kruhu v zadnjih 25 letih.

Anitine knjige so bile v Sloveniji in tujini prodane v več kot 30.000 izvodih in prevedene v 5 jezikov, knjiga Umetnost krašenja kruha pa je že na voljo tudi kot e-knjiga v angleškem jeziku.

Nik Jarh
V knjigi Umetnost krašenja kruha Anita predstavi pet različnih tehnik krašenja in različne tehnike zavijanja kruha.

V knjigi Umetnost krašenja kruha Anita predstavi pet različnih tehnik krašenja in različne tehnike zavijanja kruha.

Za pekovske zanesenjake je kraljica peke z drožmi pripravila tudi spletne tečaje v slovenskem in angleškem jeziku, ki potekajo pod geslom "Poenostavljeno droženje za tvoje (po)polno življenje," s katerimi želi ljudem še bolj približati in olajšati peko z drožmi. Vse o drožeh in ustvarjanju Anite Šumer si lahko preberete na spletni strani www.drozomanija.si, kjer najdete slastne recepte, uporabne drožaste pripomočke in številne napotke za peko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.