Marijana Podhraški | 20. 7. 2023, 20:00

Od mortadele, pršuta, parmezana in testenin – italijanska pokrajina čisto blizu Slovenije, ki je pravi raj za "foodije"

Marijana Podhraški

Odlična hrana kljub svoji vrhunskosti tu ni rezervirana samo za prestižne goste, kar mi je bilo pravzaprav še najbolj všeč! 

Emilia-Romagna (Emilija-Romanja, slov.) je ena najbogatejših in najbolj razvitih italijanskih pokrajin in je dom mortadele Bologna, sira Parmigiana Reggiana, pršuta Parma in balzamičnega kisa. Pa tudi tortellinov, capellinov, fettuccinov, tagliatellov in mnogih drugih po vsem svetu znanih vrst italijanskih testenin. Razteza se čez severni in osrednji del Italije, Slovenci pa lahko z vlakom iz Trsta osrednje mesto te severne pokrajine - Bologno, dosežemo v malo več kot štirih urah (s prestopom v Benetke-Mestre, na voljo je tudi direktni jutranji vlak).

Toliko kulinaričnih dobrot, a nekje je treba začeti ...

Kljub poletni gneči, je Bologna izjemno prijetno in urejeno italijansko mesto, ki se po raznih virih ponaša z najstarejšo univerzo v Evropi (ustanova, imenovana Studium, naj bi tu nastala leta 1088). Zadnja leta je Bologna tudi zelo priljubljena potovalna destinacija za vse navdušence nad dobro hrano.

Piazza Maggiore, glavni trg v Bologni.

Piazza Maggiore, glavni trg v Bologni.

M.P.

Kulinarični vodiči, youtuberji in food-blogerji na spletu ponujajo obilico predlogov, kaj je treba v mestu nujno poizkusiti in v kateri gostilni se obvezno ustaviti, kar naj bi vsem, ki so tu prvič, olajšalo odločitve. A ob tako izjemno bogati ponudbi hrane in gastronomskih dobrot se je zelo težko držati nekega zelo strogega izbora.

M.P.
M.P.
M.P.

Kar takoj opazim, je ulična hrana na vsakem koraku, od sveže narezanih mortadela sendvičev, slastnih piadin (italijanskih "tortilj"), v katere v Bologni obvezno dodajo balzamični kis iz bližnje Modene, do raguja in pršuterij, kjer je moč degustirati narezke slavnega lokalnega pršuta in sirov. Njihova tradicionalna jed pa so tortellini, ki jih v delavnicah ročno pripravljajo cele skupnosti, in boljših zagotovo ni nikjer na svetu!

Profimedia
M.P.

Osteria dell'Orsa v središču Bologne 

V samem vrhu predlogov za dobro porcijo "paste" alla Emilia Romagna oziroma bolognskih testenin, se je vztrajno ponavljala restavracija z imenom Osteria dell'Orsa, ta naj bi imela eno najbolj avtentičnih italijanskih kuhinj v starodavnem mestu. Na njihovem jedilnem listu so sveže domače testenine, kot so tagliatelle Bolognese, tortellini in lazanje, pa tudi narezki, mesne kroglice, solate, bruskete in domače sladice.

Osteria dell'Orsa obratuje od leta 1979, nahaja se blizu vie Indipendenza in Piazze Maggiore, dveh najpomembnejših območij v Bologni.

Osteria dell'Orsa obratuje od leta 1979, nahaja se blizu vie Indipendenza in Piazze Maggiore, dveh najpomembnejših območij v Bologni.

M.P.

Dejstvo, da v Osterii dell'Orsa obeduje veliko domačinov, z vidika tuje obiskovalke ne more biti slab znak. Večerja je bila tu preprosta, glasna in zelo hitra (zunaj je že čakala dolga vrsta lačnih gostov za vstop), jedilniki so samo v italijanskem jeziku, osebje pa — kot pravim italijanskim gostilnam pritiče — zlasti do turistov zelo osorno.

Pod črto, zares v celoti avtentična izkušnja, krožnik dobrih testenin v eni najbolj slavnih bolognskih gostiln je med 8 - 12 evrov.

Parmigiano Reggiano - kralj sira

V bližnji Parmi, ki je od Bologne oddaljena uro vožnje z vlakom, se ravno tako življenje vrti okoli hrane. Kot že samo ime mesta pove, je tu doma parmezan sir. Tega Slovenci najbolje poznamo kot trdi sir, ki ga naribamo prek priljubljenih Barilla testenin (proizvodni obrat Barila je prav tako v bližini Parme), na voljo v trgovinah je običajno že tudi naribani parmezan v vrečkah.

Profimedia

V Parmi medtem sir Parmigiano Reggiano gostom postrežejo v kosih. Desko parmezana — sir se med seboj po navadi razlikuje po tem, koliko časa je zorel v kateri od okoliških domačih sirarn (dolgo zorenje zagotavlja, da sta v vsakem drobcu tega sira ujeta vonj in okus te italijanske pokrajine) — domačini najpogosteje naročijo ob narezku lokalnega pršuta.

M.P.
V Parmigianu Reggianu je možno uživati tudi samostojno, čez se prelije balzamični kis iz Modene, ki je gost kot olje.

V Parmigianu Reggianu je možno uživati tudi samostojno, čez se prelije balzamični kis iz Modene, ki je gost kot olje.

M.P.

Za popoln užitek je na krožniku ob njem tudi posodica balzamičnega kisa, pridelanega le nekaj kilometrov stran v Modeni - kot so tu prepričani, gre za popolno ljubezensko kombinacijo, in ne bi se mogla bolj strinjati z njimi.

Krožnik sveže narezanega lokalnega pršuta ter krožnik parmezana v vinoteki v samem centru Parme je okrog 20 evrov, res cenovno priporočljiva degustacija.

La Greppia na najstarejši ulici Parme

Tako kot Bologna, tudi Parma (poleg parmezana) ponuja vrhunske kulinarične možnosti, sploh za ljubitelje testenin. Ob obilici sodobnih italijanskih restavracij v mestu, je bil moj končni izbor restavracija La Greppia, kjer v srednjeveškem mestnem središču Parme že več kot 60 let združujejo sezonske jedi z najbolj tradicionalnimi okusi Emiglie Romane.

M.P.
M.P.

V notranjosti lahko sedite ob velikem kuhinjskem oknu in iz "prve vrste" opazujete, kako se odvija kuharska čarovnija glavnega kuharja Marca Avete in njegove ekipe.

Tradicionalna italijanska eleganca in klasika ob dobrem vinu ali lokalnih likerjih.

Tradicionalna italijanska eleganca in klasika ob dobrem vinu ali lokalnih likerjih.

M.P.

Na mizo vam najprej prinesejo majhne predjedi lokalnih dobrot, kot sta pršut in formaggio, medtem ko primi in secondi piatti (prvi in drugi krožniki, op.a.) ponujajo nežne domače testenine, polnjene z bučkami ali kostanjem, raguje in tudi morske jedi s tartufi in sončnimi paradižniki.

Ob dejstvu, da so turisti v Parmi še vedno zelo redki, je bilo osebje tu zelo odzivno, vsak krožnik pa so pospremili tudi z nasmeškom. Porcija izjemnih testenin ali raguja se tu giblje med 10 in 20 evri, kozarec vina se začne pri 5 evrih, deserti so tako kot pri nas nekje med 5 in 8 evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.