P.M. | 18. 9. 2023, 06:00

Kaj je slabše za zdravje in vitko linijo – testenine ali kruh?

Profimedia

Kaj menite, je boljše jesti testenine ali kruh, da se človek ne bi preveč zredil?

Že od nekdaj velja, da so beli ogljikovi hidrati oziroma izdelki iz bele moke (bel kruh, bel riž, testenine, peciva itd.) glavni krivec za povečanje telesne teže. To zelo pogosto slišimo ali preberemo, ko se odločimo izgubiti kakšen odvečni kilogram ali se lotimo uravnavanja telesne teže.

Hujšanje s špageti?

Nekatere nedavne raziskave pa so — vsaj glede testenine —  ovrgle takšne trditve. Njihov zaključek je celo bil, da te ne redijo, kar je vsekakor zelo dobra novica za vse strastne ljubitelje testenin. Poleg tega: ste se kdaj vprašali, zakaj Italijani, kjer so doma pice in testenine, niso med najdebelejšimi narodi na svetu?

Ena od študij je celo predlagala, da "testenine lahko vključimo v zdravo prehrano in da te ne prispevajo k povečanju telesne teže."

Ena od študij je celo predlagala, da "testenine lahko vključimo v zdravo prehrano in da te ne prispevajo k povečanju telesne teže."

Profimedia

Nutricionisti so analizirali 38 objavljenih študij o vnosu testenin in vplivu na telesno težo pri odraslih in otrocih ter ugotovili, da visoka vsebnost testenin na splošno ni bila povezana z možnostjo prekomerne teže ali debelosti. Ugotovili so tudi, da je šlo celo za "obratno povezanost", kar bi povedano drugače pomenilo, da bi testenine lahko bile sestavni del zdrave prehrane in pomoč pri hujšanju.

Zakaj so testenine na tako slabem glasu?

V eni od zgoraj omenjenih študij z imenom Vpliv vnosa testenin na telesno težo in sestavo telesa: tehnični pregled (v izvirniku Impact of Pasta Intake on Body Weight and Body Composition: A Technical Review), ki je bila objavljena v znanstveni reviji MDPI, sta nutricionistki Lisa Sanders in Joanne Slavin zapisali: "Testenine so glavni ogljikovi hidrati v mnogih kulturah, vendar jih povezujejo s prekomerno telesno težo in debelostjo, ker so rafinirani ogljikovi hidrati. Vendar pa edinstvena struktura testenin in njihov nizek glikemični odziv nakazujeta, da lahko prispevajo k zdravi telesni teži."

Zdaj veste, testenine manj redijo (ali pa sploh ne).

Zdaj veste, testenine manj redijo (ali pa sploh ne).

Profimedia

Klinična preskušanja dosledno kažejo, da imajo testenine nižji glikemični odziv v primerjavi s podobno škrobnato hrano, kot so riž, krompir, kruh in rezanci, je prav tako zapisano. Tu pa je treba dodati, da so nutricionisti pregledali le podatke, povezane z navadnimi belimi testeninami, ne pa tudi s polnozrnatimi ali brezglutenskimi testeninami ter jajčnimi ali riževimi rezanci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.