N. V. | 3. 6. 2023, 08:00

Mnogi imajo predsodke: miti o kečapu, ki jim ne bi smeli verjeti

Profimedia

O kečapu obstaja veliko mitov – danes jih razbijamo.

Kečap je eden najpogostejših dodatkov in prilog, brez katerega si sodobne prehrane skorajda ni več mogoče predstavljati. Obstaja veliko trditev o tem, kako zdrav in nezdrav je – preverili smo, katere držijo.

Kečap je sestavljen iz škodljivih sestavin

Kečap je sestavljen iz visokokakovostnih svežih paradižnikov, brez kože in semen, čiste vode in naravnih začimb. Nekateri proizvajalci dodajo gobe, olive in korenje. Kečap skoraj vedno vsebuje česen in poper. Vsi ti izdelki veljajo za zdrave, bogate z vlakninami in vitamini.

Kečap vsebuje veliko kalorij

Ta mit izhaja iz prepričanja, da so vse omake visoko kalorične. Dejansko majoneza in številne druge priljubljene vrste omak vsebujejo veliko kalorij. Ampak ne kečap. Vsebuje le 112 kalorij na sto gramov in težko je najti manj kaloričen izdelek, glede na to, da je koncentriranega kečapa v obroku približno 20-30 gramov. 

Kečap vsebuje nevarne dodatke

Nekatere vrste kečapa vsebujejo E-aditive, a brez panike. Gre za običajna živila: kurkumo, želatino, škrob.

Profimedia

Otroci in nosečnice ne smejo jesti kečapa

Ste že kdaj videli kečap z oznako 'ni primerno za otroke'? Ali nalepko 'ni primerno za nosečnice'? Preden pride na police trgovin, mora vsak izdelek skozi vrsto raziskav. In če je kontraindicirano za otroke in nosečnice, bo obvestilo zagotovo na embalaži.

Kečap ne prinaša nobene koristi telesu

Kepač je v bistvu koristen. To ni presenetljivo: več kot polovica vsebnosti kečapa je sestavljena iz paradižnika – vitaminov B, ki so odgovorni za spomin, pozornost, mladostno kožo, vitalnost in imuniteto. Poleg tega kečap vsebuje redek vitamin K, ki normalizira hemoglobin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.