Vid Legradić | 16. 5. 2022, 10:27

Najbolj bizarne pijače sveta: od mišjega vina do gau jala in kaisermelange

profimedia

Znano je, da je ena od glavnih izkušenj, ki zaznamuje prav vsako potovanje, hrana. Bolj, kot je ekstremna, bolj si po njej zapomnimo kraj, izkušnjo, doživetje. V tem tiči eden od čarov potovanj. Toda ni le hrana tista, ki je lahko nenavadna. Svet je poln bizarnih pijač in napitkov, ki kar čakajo, da jih popotnik poskusi.

Mišje vino

Če ste ljubitelj vina, se morate ustaviti v Južni Koreji, pa tudi v nekaterih predelih Kitajske. Mišje vino je riževo vino, v katero so namočene nekaj dni stare miši. Da, prav ste prebrali. Miške se morajo v vinu namakati vsaj 12-14 mesecev, da je napitek varen za uživanje. Popotniški blogi okus tega vina primerjajo z okusom po bencinu. Napitek naj bi imel mnogo zdravilnih lastnost, zdravil naj bi širok spekter bolezni in okvar organov, od jeter do astme. Za nagrado lahko pivec seveda pogrizlja še miško. 

Pica pivo

Pivo se nenehno razvija in prav nič čudnega ni, da pivovarji med varjenjem z dodatki nadgrajujejo pijačo in odkrivajo različne okuse. Leta 2006 se je v ameriški zvezni državi Illinois izumilo pica pivo. Podlaga za izum je bila zelo enostavna: pica in pivo se preprosto ujemata, zato so ju pivovarji združili. Postopek varjenja pica piva dobesedno vključuje zmečkanje celotne pice v kašo, ki jo dodajo v pivsko brozgo. Ko se le-ta spremeni v pivo, se pred ustekleničenjem pice še dodatno namakajo v pivu »kot čajne vrečke«. Pica skupaj s preostalimi sestavinami fermentira v fermentacijski posodi, ki se ji postopno dodaja še hmelj. Po dveh tednih je pivo pripravljeno. Sledi končna dilema: zakaj bi sploh še naročali pico in pivo posebej, če se ju lahko popije kar skupaj. 

Gau jal - pijača iz kravjega urina

Med nealkoholnimi pijačami je eden najbolj ekstremnih zagotovo gau jal. Ime pijače, prevedeno iz sanskrta, ni tako bizarno in se razume kot kravja voda. V nekaterih delih Indije je uživanje kravjega urina del ajurvedske kulture in velja koristno za telo. Priporoča se ljudem z različnimi zdravstvenimi težavami. Razlaga je zelo enostavna: ko se krava pase, poje veliko zdravilnih listov, katerih minerali se znajdejo v urinu. Ustekleničen gau jal je stereliziran in pomešan z vodo ter med drugim tudi osvežilen. 

Galebov napitek

Galebov napitek prihaja z Grenlandije. Izumili so ga Inuiti z namenom, da se ogrejejo v mrzlih nočeh. Recept je zelo preprost: pobrati morate najbližjega mrtvega galeba, ga potopiti v vrč z vodo in pustiti na soncu, dokler ne fermentira. Napitek vas pogreje v še tako hladni arktični noči. Inuiti so izdelek želeli izvažati v kontinentalno Evropo oziroma na Dansko, a zanj niso dobili dovoljenja. Zato boste morali za požirek te nenavadne pijače potovati na Grenlandijo.

Čaj dung

Morda niste vedeli, a čaj iz pandovih iztrebkov je najdražji čaj na svetu. Izumljen je bil leta 2012, 50 gramov tega čaja stane 2.500 evrov oziroma priblližno 180 evrov na skodelico. Skrivnost tega čaja tiči v prebavi te živali. Panda se hrani skoraj izključno z bambusom, ki ga prebavlja zelo slabo. 70 % hranilne vrednosti bambusa se s pandovimi iztrebki izloči, vključno z vitamini in minerali, ki ob eksotični aromi kar čakajo, da okrepijo vaše telo.

Kaisermelange

Za požirek nenavadne pijače pa ni trebno potovati na drug konec sveta. Dovolj bo že obisk katere od starih dunajskih kavarn. To je napitek iz kavnega ekspresa, ki je pomešan s surovim jajčnim rumenjakom in sladkan s konjakom, žganjem ali rumom. Alkohol in toplota naj bi uničila vse potencialno patogene bakterije v surovem jajcu. To naj bi bil tudi popoln napitek po prekrokani noči oziroma proti mačku.

V iskanju ekstremnih pijač pa konec koncev niti ni treba potovati v tujino. Ste že slišali za močeradovec?

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.