N. V. | 10. 5. 2023, 07:00

Največja napaka, ki jo delamo pri cvrtju jajc (vaš zajtrk bo odslej še slajši)

Profimedia

Ne samo da bo ob upoštevanju teh nasvetov okus veliko boljši, vaš obrok bo hkrati tudi precej bolj zdrav.

Številni si za zajtrk radi pripravijo jajca. A dietetiki in nutricionisti opozarjajo, da mnogi pri cvrtju jajc delajo veliko napako: uporabijo napačno olje in jih cvrejo pri napačni temperaturi.

Jajčni beljak je odličen vir beljakovin, rumenjak pa je poln vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom A, B12, selenom, holinom in luteinom, za Yahoo pravi dietetičarka Lindsey Wengler. A z napačno pripravo lahko učinek koristnih snovi v jajcu hitro izničimo.

Največje napake, ki jih počnemo

Največja napaka je, če jajca ocvremo na maslu. Jajca imajo naravno visoko vsebnost beljakovin in malo nasičenih maščob, vendar se takoj, ko jajcem dodamo maslo, nasičene maščobe povečajo.

Profimedia

"Tega si ne želimo, saj je velika količina nasičenih maščob v prehrani tesno povezana s srčnimi boleznimi," opozarja dietetičarka Katherine Basbaum.

Ne le maslu: izogibajte se tudi ...

Ne le maslu, sodeč po besedah dietetičarke Tare Tomaino, se moramo izogibati tudi kokosovemu olju in slanini, saj zmanjšata visok prehranski profil jajc.

Profimedia

Še več škode pa lahko svojemu telesu povzročimo, če jajca cvremo na močnem ognju. Dietetičarka Rebecca Vasuta pravi, da zaradi visokih temperatur olje oksidira, kar pa lahko povzroči vnetje v telesu. Svetuje, da pri cvrtju jajc zato raje uporabimo olje, ki oksidira pri višjih temperaturah. To lastnost ima recimo avokadovo olje.

Kateri način priprave jajc je najbolj zdrav?

Če se odločimo za jajca na oko ali pa umešana jajca, dietetičarka Tomainova priporoča uporabo minimalno količino maščobe oziroma uporabo nenasičenih maščob. Še bolj zdrava alternativa so trdo kuhana ali poširana jajca, saj za pripravo teh maščobe ne potrebujemo.

Pomembna je tudi priloga

Poleg tega, kako jajca pripravimo, pa je pomembno tudi, kakšno prilogo si pripravimo. Tomainova svetuje, da si poleg jajc pripravimo veliko zelenjave, saj bomo tako zaužili dodatne hranilne snovi in vlaknine.

Profimedia

"Temnolistnata zelenjava, kot so ohrovt, špinača ali rukola, je odličen dodatek jajcem, pa tudi zelenjava, kot so šparglji, brokoli, paprika in čebula," pravi Tara Tomaino.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.