10. 8. 2022, 12:01 | Vir: STA

Ne spreglejte! Zaradi STRUPENEGA plina v Sloveniji odpoklicali priljubljeni sladoled

Prodimedia
Ne spreglejte! Zaradi STRUPENEGA plina v Sloveniji odpoklicali priljubljeni sladoled (foto: Prodimedia)

Preverite, ali imate v hladilniku shranjen ta priboljšek, za katerega je bolje, da ga ne pojeste. Bolje je, da ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili. 

V več evropskih državah se že nekaj časa vrstijo odpoklici nekaterih sladoledov Häagen-Dazs, saj so v njih našli sledi rakotvornega etilenov oksida. O odpoklicu več vrst sladoledov Haagen-Dazs tako poročajo iz Belgije, Francije in Španije, do odpoklica pa je prišlo tudi v Sloveniji.

Trgovec E. Leclerc je prejšnji teden Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil, da v svojih poslovnih enotah po Sloveniji izvaja odpoklic neskladnih sladoledov, v katere je bila vgrajena sestavina, ki vsebuje nedovoljeni etilenov oksid.

E. Leclerc je odpoklical sladolede Häagen-Dazs v lončku različnih okusov, datumi uporabe pa so do konca marca ali aprila prihodnje leto, ter sladolede Häagen-Dazs na palčki, prav tako različnih okusov in z datumom uporabe do konca junija prihodnje leto.

Potrošnike, ki so sladoled s spornim aditivom kupili, so pozvali, da ga vrnejo na mesto prodaje.

O prisotnosti etilenovega oksida v nekaterih sladoledih Häagen-Dazs je sicer EU prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo začela obveščati že v začetku julija. Po opozorilu se za odpoklice spornih sladoledov Häagen-Dazs odločili v Franciji in Španiji, pa tudi v Belgiji, kjer so v torek po navedbah francoske tiskovne agencije AFP odpoklic razširili še na več sladoledov.

Do odpoklica sladoledov Häagen-Dazs je sicer prejšnji mesec prišlo tudi v Braziliji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Häagen-Dazs Ice Cream (@haagendazs_us)

Množičen odpoklic mlečnih izdelkov 

Blagovna znamka Häagen-Dazs je v lasti ameriškega proizvajalca živil General Mills. Ta je prejšnji teden sporočil, da bi lahko sledove etilenovega oksida povezali le z eno sestavino, in sicer aromo vanilije.

Slovenija se je sicer lani poleti soočala z množičnim odpoklicem mlečnih izdelkov zaradi vsebnosti strupenega etilenovega oksida.

To snov, ki se že desetletje uporablja za sterilizacijo medicinskih pripomočkov, lahko vdihavamo z onesnaženim zrakom ali pa jo zaužijemo z živili. Toksičnost je odvisna od koncentracije ostankov etilenovega oksida, od zaužite količine in od dolžine izpostavljenosti.

Uporaba aditiva v EU pri pridelavi hrane ni dovoljena, največja vrednost ostanka etilenovega oksida pa je zakonsko določena, in sicer znaša 0,05 miligrama na kilogram živila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.