Uredništvo | 27. 9. 2023, 09:48

Neverjetno, koliko Ana Roš plača za en samcat krompir

Aleksandra Saša Prelesnik

Ker pridelava krompirja zahteva veliko dela, je cena kar precej zasoljena.

Vrhunska kuharica Ana Roš, poročena Stojan, je bila avgusta gostja na dogodku Bled Strategic Forum. Tam so ji postavili vprašanje, kakšen bo jedilnik prihodnosti. Ob tem vprašanju je delila zgodbo, kako je za en krompir pripravljena plačati tudi en evro.

Na objavljenem posnetku Ana pove, da je lahko vrednost zelenjave precej višja, kot pa si mislimo. Na Šentviški planoti je namreč našla mladega kmetovalca, ki se ponaša z diplomo iz matematike. Z dekletom sta se odločila, da se odrečeta življenju v Ljubljani in se vrneta nazaj h koreninam. Mladenič je nato prišel do Ane Roš ter ji predlagal sodelovanje, ki ga je tudi sprejela.

Mladenič krompir vzgaja z lastnimi rokami ter brez strojev. Dejal je še, da mora zaradi omejene teže 40 gramov zaustaviti rast krompirja. Ravno zaradi teh razlogov ji je postavil ceno en evro za en krompir. Ana je to ceno sprejela brez oporekanja. "Zato je na meniju Hiše Franko krompir za en evro. Verjamem, da vrednost tega krompirja, okus tega krompirja presega vsak kos ribe, mesa, klapavice, ostrige in kaviarja," je še zatrdila Ana Roš.