N. V. | 20. 4. 2022, 08:00

Nori na banane? Toliko jih na mesec pojemo Slovenci

Profimedia
Nori na banane? Toliko jih na mesec pojemo Slovenci (foto: Profimedia)

Banana je najbolj priljubljen sadež na svetu, zato si zasluži, da ima svoj dan. Mednarodno so določili, da je dan banan tretjo sredo v aprilu, ki letos pade na 20. april.

Zgodovina banan je dolga, saj pravijo, da gre za najstarejši sadež na svetu, o katerem prvi zapisi obstajajo že 500 let pred našim štetjem.

Kakšne banane jemo Slovenci?

Banana je razširjena v kar 150 državah in velja ocena, da se letno poje kar sto milijard ton. V Sloveniji medtem pojemo prek 27.000 ton banan na leto.

Čeprav obstaja okoli tisoč sort banan, je najbolj priljubljena in v Sloveniji najbolj pogosta sorta cavendish, ki velja za najslajšo.

"Prednost banan je, da so celoletni sadež, saj so na voljo 52 tednov na leto in so hvaležne za transport. V Sloveniji okvirno pojemo prek 2000 ton banan na mesec," povedo s podjetja Rastoder, ki velja za drugo največje podjetje v Evropi.

Slovenske banane

Slovensko podjetje Derby se uvršča med pet največjih svetovnih podjetij, ki se ukvarjajo z bananami in drugim sadjem. 

"Marsikoga preseneti podatek, da je znamka Derby ena največjih na svetu, in da imamo v Sloveniji na Letališki cesti eno največjih zorilnic v Evropi," so zapisali v podjetju Rastoder.

Nekaj zanimivih dejstev o bananah:

 • Nekateri naravoslovci verjamejo, da je banana najstarejši sadež na svetu. Ocene so, da so začele rasti 8000 let pred našim štetjem, medtem ko prvi zapisi o banani sežejo v  leto 500 pred našim štetjem. Trgovanje z bananami se je začelo v 14. stoletju.
 • Beseda banana izhaja iz arabske besede, ki pomeni prst.
 • Banana je četrto najpomembnejše živilo na svetu – uvršča se za rižem, pšenico in koruzo.
 • Največja izvoznica banan je država Ekvador, ki proizvede kar 29 odstotkov svetovnega sadja, največja uvoznica je Amerika.
 • Največ banan raste v Centralni in Južni Ameriki, Afriki in Južni Aziji, kjer imajo večino sadja za lastno porabo.
 • V Kaliforniji obstaja muzej, posvečen bananam, v katerem je razstavljenih 17.000 predmetov, ki so povezani z bananami.
 • Banane so pridobile svetovno prepoznavnost na trgu živil na zahodu v letu 1876, ko so jih ovite v folijo na prvem sejmu Philadelphia Centennial Exposition prodajali po 10 centov.
 • Legendarno sladico banana-split si je izmislil David Evans Strickler iz Pensilvanije, ki je delal v bistroju s pijačami.
 • Znameniti zabavni zdrs na bananinem olupku je prvi izvedel komedijant Billy Watson, medtem ko ga je na velika platna kinematografov ponesel Charlie Chaplin v filmu By the Sea.
 • Svetovni rekord v konzumiranju banan pripada Američanu iz Illinoisa, ki je v eni minuti olupil in pojedel osem banan.
 • Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v letu 2021 v Slovenijo uvoženih 114.659 ton banan – od tega več kot polovica iz Ekvadorja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.