Uredništvo | 1. 10. 2023, 21:00

Pozabite na metanje hrane v smeti: to je genialen način, da porabite ostanke testenin (VIDEO)

Profimedia

Ste tudi vi med tistimi, ki vedno pomotoma skuhajo več testenin, kot jih nameravajo pojesti?

Ste tudi vi med tistimi, ki vedno pomotoma skuhajo več testenin, kot jih nameravajo pojesti? Ni vam jih treba več s težkim srcem metati stran, namesto tega lahko iz njih po zgledu legendarnega italijanskega kuharja Gennara Contalda, ki je navduševal v kuharski seriji Two Greedy Italians, pripravite okusno kosilo, tako imenovano "pasto frittato" (testeninsko fritato).

Za začetek v skledo razbijte štiri jajca in jih začinite z malo soli – ne preveč, saj so bile vaše testenine že kuhane v slani vodi – ter poprom. Zmes dobro pretlačite z vilicami, preden ji dodate približno 40 gramov naribanega parmezana. Če nimate parmezana, lahko naribate tudi kakšen drug sir. Vse skupaj ponovno premešajte, nato pa dodajte približno 400 gramov testenin.

Vzemite vilice in vse skupaj dobro premešajte, da začutite, kako se testenine začenjajo mehčati. Nato je čas za peko. V ponev (ki mora imeti obvezno premaz proti prijemanju) dodajte tri žličke oljčnega olja in poskrbite, da se dobro segreje, tako da se bodo testenine, ko jih boste položili na ponev, takoj "zaprle" in da se bo na njih ustvarila skorjica. 

Testenine na zmernem ognju pecite približno pet minut, brez mešanja. Po tem času ponev postavite v pečico in na 200 stopinj pecite še nadaljnjih pet minut. Medtem na kose narežite pet do šest češnjevih paradižnikov. Ko vzamete ponev iz pečice, jo obrnite na glavo in "stresite" testenine na krožnik. Čez celotno vrhnjo površino bo zdaj skorjica, tako da bodo testenine videti kot nekakšna omleta.

Vrnite jih v ponev z drugo (še nepopečeno) stranjo na dnu, na popečeno stran pa dodajte mocarelo, narezan češnjev paradižnik, sol, poper in olivno olje. Položite vse skupaj v pečico še za pet minut.

Ko je jed pripravljena, na vrh naribajte parmezan in dodajte nekaj listov sveže bazilike. Narežite na kose in postrezite.