17. 5. 2022, 16:13 | Promocijska objava

Po dvoletnem premoru v Zadru ponovno Tuna, Sushi & Wine Festival

promocijska fotografija
Po dvoletnem premoru v Zadru ponovno Tuna, Sushi & Wine Festival (foto: promocijska fotografija)

Šesti zadrski festival tune, sušija in vina se v Zadru letos prične v ponedeljek, 16. maja na Trgu Petra Zoranića z uradnim odprtjem ob 10. uri in bo trajal celih šest dni – do sobote, 21. maja 2022. 

Ta festival, ki ga organizira Turistična skupnost mesta Zadar, je prvi javni dogodek odprtega tipa po epidemiološki krizi in spremljajočih ukrepih. 

Fabio Šimićev

Ni bilo naključje, da je bil  prav Zadar pred sedmimi leti izbran za gostitelja tega dogodka. Najpomembnejši gospodarski dejavnosti zadrskega kraja sta ribolov in ribje predelovalna industrija. Tu je namreč več kot polovica hrvaške ribiške flote za ulov pelaških rib in tri od štirih hrvaških ribogojnic izjemno cenjene modroplavute tune. Zadar je ribiško mesto, mesto pelaške ali plave ribe, tune, sardele in skuše.

promocijska fotografija

Letošnji festival v spremenjeni podobi bo svojevrsten obvod k vrnitvi na znamenit blišč in programe, za katere je zadrski Tuna, Sushi & Wine Festival v preteklih letih prejel številna priznanja, med drugimi tudi priznanje japonskega ministrstva za zunanje zadeve. 

Fabio Šimićev

Novo festivalsko izdajo bodo bogatili predvsem številni gastronomskimi dogodki in ponudniki, prav tako pa tudi razstave in večerni glasbenimi program, ki se bo odvijal zadnja dva dni festivala, v petek in soboto. Na prizorišču dogajanja v velikem šotoru na Trgu Petra Zoranića bodo znani zadrskih kuharji in restavracije imeli kuharske šove.

V dopoldanskih gastronomskih programih, ki trajajo od 10 h do 13:30, bo Zadar zažarel v svoji najlepši luči ribiškega mesta, izključno ribje jedi pa bodo pripravljene na tradicionalen in sodoben, domiseln način, seveda pa ne bo manjkalo tudi tradicionalnih japonskih spomladanskih zvitkov. Jedi bodo vsak dan pripravljale druge zadrske restavracije, svoje kuharske spretnosti pa bodo pokazali uveljavljeni zadrski kuharski mojstri.

Večerni kuharski šov bo v petek organiziralo društvo Kualjske ribiške noči iz kraja Kali, domačini bi rekli: "najribarskijeg mista na cilom Jadranu", ki bo skuhalo širom znan tradicionalni Kualjski brudet, večer pa bo s svojim koncertom začinil Đani Stipaničev. V soboto bo mladinsko društvo zadrskega predela Puntamika pripravilo velik ribji gril šov s koncertom skupine Detour.

Dino Stanin

Trg Petra Zoranića bo v teh šestih dneh postal gastro tržnica številnih stojnic s hrano domačih pridelovalcev ter Ninskih solin in Paške sirarne. Za dobro glasbo na trgu bodo vsak dan skrbeli znani zadarski DJ-ji, predstavljene pa bodo tudi fotografske razstave pokojnega zadrskega umetnika Jose Špralje in njegovega vnuka Jeana Marca Saldinija z naslovom Tuna ter fotografa Daniela Kolelje z naslovom Ravnotežje v atriju palače Cedulin.

Fabio Šimićev

Vse pripravljene jedi boste lahko poskusili z nakupom kupona v znesku 25 kun, za pijačo, ki zajema vina zadrskih kleti Degarra, Fiolić in Kraljevskih vinogradov in Ožujsko pivo pa boste odšteli le 10 kun. Celoten zaslužek od festivala se bo namenil Hotelirsko-turistični in gostinski šoli Zadar, katere dijaki in profesorji bodo aktivno sodelovali na festivalu in onkološkemu oddelku Splošne bolnišnice Zadar prek Lige za boj proti raku Zadar.

promocijska fotografija
promocijska fotografija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.