19. 7. 2022, 11:40

Pojesti ali zavreči? Odgovor na vprašanje, ali smemo jesti čokolado, ki je posivela

profimedia

Medtem ko ima temna čokolada najmanj dve leti roka trajanja, se ta doba razpolovi v primeru mlečnih in belih čokolad, saj te vsebujejo več mlečne masti, ki se kvari hitreje kot kakavovo maslo.

»Vse oblike čokolade, med njimi so ploščice, prelivi in bomboni, lahko razvijejo belkaste madeže. Takšna čokolada je še vedno varna za uživanje, kuhanje in pečenje. In za to obstajata vsaj dva razloga. Prvi je, da čokolada vsebuje le malo vlage, zato se mikroorganizmi le težko razmnožujejo navkljub visoki vsebnosti sladkorja. Kot drugo, kakav je naravni antioksidant, ki maščobam ne dopušča, da bi postale žarke. Madeži na čokoladi so povsem naravna sprememba, ki je nastala kot posledica slabe temperiranosti čokolade. Slednje se rado zgodi, če je čokolada dalj časa na toplem ali v stiku z vlago. Temu pojavu nekateri pravijo tudi ’cvetenje’, zgodi pa se zaradi izločanja maščob ali sladkorja na površini čokolade,« pojasnjuje dr. Stuart Farrimondi, avtor knjige Znanost kuhanja.

Odgovor, ki ste ga iskali, se skratka glasi: čokolada, ki je posivela (ali belo razcvetela), se SME JESTI!

Če pa opazite na njeni površini plesni in druge anomalije ali pa je čokoladi že potekel rok, jo je bolj varno zavreči.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.