24. 9. 2023, 07:35 | Vir: STA

Radovljica v pričakovanju posebnega dogodka, ki bo kulinarično in dobrodelno obarvan

Profimedia

V radovljiškem Grajskem parku se bo med 10. in 17. uro predstavilo kar 20 ponudnikov brezglutenske hrane.

Radovljica bo danes gostila 1. Festival brezglutenskih okusov in zabave s predstavitvijo ponudnikov brezglutenske hrane in spremljevalnim programom. Festival pripravlja Adele Gray iz skupine Celiakaši v Sloveniji, podpirajo pa ga Slovensko društvo za celiakijo, Občina Radovljica ter javni zavod Turizem in kultura Radovljica.

Kot je sporočila organizatorka, se bo v radovljiškem Grajskem parku med 10. in 17. uro predstavilo kar 20 ponudnikov brezglutenske hrane. Pripravili bodo degustacije in predstavitve, organiziran bo kolesarski izlet do okoliških kmetij, na stojnici Slovenskega društva za celiakijo pa bodo odgovarjali na vprašanja o celiakiji in o branju deklaracij. Dogajanje bo popestril tudi kulturni program.

"Namen dogodka je ozaveščati o celiakiji in ljudem s to boleznijo ter tudi tistim, ki glutena ne jedo iz drugih razlogov, omogočiti, da se lahko na enem mestu zabavajo in uživajo v dobri brezglutenski hrani," je v sporočilu za javnost zapisala organizatorica in pojasnila, da bo dogodek tudi dobrodelen, saj bodo zbirali prispevke za celiakaše v finančni stiski in za prizadete v poplavah.

Avtoimuna bolezen, ki lahko vodi v resne zaplete

Adele Gray je Angležinja, ki se je leta 2007 preselila v Slovenijo, kjer prevaja in lektorira, ustvarja pa tudi blog Adele in Slovenia. Je ustanoviteljica skupine Celiakaši v Sloveniji in prostovoljka pri Gorenjski podružnici Slovenskega društva za celiakijo, za katero trpi tudi sama.

"Za organizacijo festivala sem se odločila iz več razlogov. Med drugim zato, ker v Veliki Britaniji kot tudi v večini naših sosednjih držav, celiakaši prejemajo pomoč države za nakup osnovnih brezglutenskih živil, v Sloveniji pa to še ni urejeno," je izpostavila.

Kot je pojasnila, je bila zadeva sicer letos obravnavana v državnem zboru, vendar odločitev še ni bila sprejeta. "Rečeno je bilo, da bodo zadevo ponovno obravnavali čez pol leta, zato želimo biti čimbolj vidni in slišani," je poudarila.

Pojasnila je, da je celiakija avtoimuna bolezen, ki lahko, če ni pravilno obravnavana, vodi v celo vrsto zdravstvenih zapletov. Zahteva strogo doživljenjsko dieto brez glutena, saj že majhna količina glutena lahko povzroči velike težave. Bolniki s celiakijo so zato zelo omejeni pri prehranjevanju izven domačega okolja.

Posebej vabljeni tudi gostinci

Poleg tega je brezglutenska hrana tudi do sedemkrat dražja od običajne in marsikateri bolnik s celiakijo si drastično uničuje svoje zdravje, ker si brezglutenske hrane ne more privoščiti, čeprav mu zaradi tega lahko grozijo rakova obolenja in odpoved nekaterih organov.

Genetsko predispozicijo za celiakijo ima med 30 in 40 odstotkov svetovnega prebivalstva, zboli pa med enim in tremi odstotki prebivalcev. To pomeni, da je v Sloveniji okoli 32.000 bolnikov, navaja organizatorka festivala, ki živi v Radovljici.

Kot je pojasnila, odkrite ponudbe brezglutenske hrane v Radovljici praktično ni. Posebej na festival vabi tudi gostince, ki bodo prejeli brošure Vodič po brezglutenski kuhinji za gostince in ostale koristne nasvete. Poleg tega bo na festivalu poskrbljeno tudi za informativni material za zdravstveno osebje in potencialne bolnike s celiakijo ter za šolske in vrtčevske ustanove.