N. V. | 15. 9. 2023, 19:01

8 živil, ki jih nikoli ne smemo jesti pred seksom (ne recite, da vas nismo opozorili)

Profimedia

Odkrijte, katera hrana lahko pokvari vaš romantični večer.

Čokolada, sadje in ostrige so afrodiziaki, o katerih se največ govori. Splošno prepričanje je, da pomagajo ustvariti dobro razpoloženje s spodbujanjem kemikalij, ki povečujejo libido v telesu. Toda koliko tega je res? Veliko znanstvenih dokazov o tem ni.

Ameriška dietetičarka pa trdi, da je dokazano, katerim živilom se morate pred seksom izogibati. Poglejte, katerim:

1. Stročnice

Znano je, da fižol, leča, čičerika in druge stročnice povzročajo prebavne motnje. Stročnice vsebujejo vlaknine in sladkorje, ki jih človeško telo ne more normalno prebaviti. Namesto tega bakterije v našem črevesju vse razgradijo in povzročijo fermentacijo, proces, zaradi katerega pivo ali kombuča postaneta gazirana. Z drugimi besedami, stročnice lahko povzročijo napenjanje in nastajanje plinov.

2. Zelje

Zelenjava, kot so brokoli, ohrovt in zelje, veljajo za najbolj zdrava živila, bogata s hranili, popolna za naše zdravje. A tudi ta zelenjava povzroča pline.

Profimedia

Z zavidljivo dozo vlaknin je to super živilo bogato z glukozinolati, torej naravnimi spojinami, ki vsebujejo žveplo. Ko se prebavijo, pa lahko proizvedejo plin z vonjem po žveplu.

3. Česen in čebula

Tudi česen in čebula imata spojine, ki vsebujejo žveplo. Ko ju žvečite, žveplove spojine sproščajo plin, ki se meša z bakterijami v ustih, kar vodi do slabega zadaha.

4. Hrana, bogata z ogljikovimi hidrati

Ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v živilih, kot so kruh, testenine in krompir, vsebujejo sladkorje, ki v človeško telo takoj pošljejo izbruhe energije. Vendar pa ne traja dolgo, saj ogljikovi hidrati hitro narastejo, čemur sledi neizogibna utrujenost, torej upad energije.

5. Rdeče meso

Ni se vam treba povsem izogibati govejemu mesu, a nekatere vrste rdečega mesa vas bodo verjetno prej poslale na kavč in stranišče kot v spalnico. To je zato, ker je maščoba najtežje hranilo, ki ga naše telo dolgoročno prebavi. Da bi pomagalo pri tem procesu, telo usmeri več energije v naš prebavni sistem, kar nato povzroči prebavne motnje.

6. Mlečni izdelki

Ti izdelki lahko povzročijo simptome sindroma razdražljivega črevesja ali sprožijo zgago. Poleg tega imajo mlečni izdelki tudi visoko vsebnost maščob, zaradi česar se lahko počutite leni in počasni, saj jih telo poskuša prebaviti.

7. Ocvrta hrana

Ocvrta in mastna hrana lahko povzroči občutek napihnjenosti ali v nekaterih primerih drisko, poroča Živim.hr. Tovrstno hrano je najbolje nadomestiti s pečeno ali na žaru.

8. Nekatere pijače

Nizkokalorične pijače ali pijače brez sladkorja lahko povzročijo prebavne težave, ker se nadomestki sladkorja v našem črevesju ne absorbirajo v celoti. Prav tako je dobro zmanjšati količino alkoholnih pijač, saj lahko zmanjšajo raven testosterona in posledično spolno željo.

Zdrava prehrana in vpliv na spolno življenje

Čeprav so po svoji hranilni sestavi ta živila odlična in priporočljiva kot del uravnotežene prehrane, jih je, presenetljivo, v nekaterih situacijah treba odstraniti. Slaba in predelana prehrana, z dodanim sladkorjem in omejeno količino vlaknin povzroči slabše spolne rezultate. Poleg tega spodbuja debelost, visok krvni tlak ali povzroča prebavne motnje. Zdrava prehrana pa lahko spodbuja odlično spolno življenje s podpiranjem izboljšane spolne funkcije, spolne želje, hormonskega ravnovesja, ravni energije, plodnosti in splošnega zdravja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.