N.Z. | 11. 4. 2022, 12:58

Ste vedeli, da gin velja za najbolj zdravo alkoholno pijačo? 6 razlogov, zakaj je tako!

profimedia

Znano je, da so osnovna sestavina gina brinove jagode, ki so polne antioksidantov, in morda ga ima prav zaradi blagodejnih učinkov tako rada tudi britanska kraljica Elizabeta II., ki je konec leta 2020 na trg poslala celo lastno blagovno znamko gina.

Povpraševanje po ginu iz leta v leto raste, a ne zgolj zato, ker je pijača ’v trendu’, temveč tudi zato, ker se širi dober glas o njegovih zdravju ugodnih učinkih.

Ker gin izdelujejo iz brinovih jagod, ki veljajo za ’super živilo’, se je gina prijel glas ’najbolj zdrave alkoholne pijače z malo kalorij in največ ugodnih zdravstvenih učinkov’. Tako vsaj pišejo na Good To Know, od katerih v nadaljevanju povzemamo nekaj navedb o tem, zakaj je tako.

Poln je vitaminov

Brinove jagode, ki so glavna sestavina gina, veljajo za eno od 'super herojev' sadja, pijači pa dajejo prepoznaven okus. Poreklo pijače se ponaša s škotskim izvorom, z visokimi vsebnostmi vitamica C in flavonoidov pa naj bi pomagala v boju proti številnim boleznim.

Pomaga proti kašlju

Tako smrekove kot brinove jagode vsebujejo eterična olja, ki ginu dajejo klasično gladko teksturo. In prav slednje pomaga tudi pri prehladu. Pri tem je pomembno, da gina v tem primeru ne hranimo v hladilniku, saj to spreminja strukturo olj, pa tudi vonja, zaradi česar se blažilni učinki zmanjšajo. Jagode delujejo kot naravno zdravilo tudi zato, ker vsebujejo antioksidante ter premore protiglivične in antimikrobne učinkovine. Gin je mogoče kombinirati z zelišči in ingverjem, oba dodatka pa sta znana blažilca težav z vnetim grlom.

Vsebuje malo kalorij

Vsi, ki se pred poletjem že trudijo izgubiti kakšen odvečni kilogram, bodo te novice veseli. Gin je namreč ena od najmanj kaloričnih alkoholnih pijač, ki so nam na voljo. Bojda premore običajna merica gina zgolj 97 kalorij na kozarček.

Gladi obrazne gube

Če gre verjeti viru, po katerem navajamo, in mladostnemu videzu britanske kraljice (ki je zdaj zares v častitljivih poznih letih), naj bi prav antioksidanti, s katerimi so bogato obdarjene brinove jagode, pomagale do bolj zdrave, mladostne kože. Seveda pri domnevah o tem, da bi pitje gina lahko zgladilo vaše obrazne gube, upamo vztrajati zgolj hipotetično.

Blaži menstrualne bolečine

Tako brinove jagode kot gin naj bi bile ugodne za zravje žensk. Po premisah ljudskega zdravilstva naj bi veljalo, da 'juhica iz gina' lahko pozdravi nalezljive in vnetne procese v medenici, zaradi 'vpliva na hormonalno regulacijo' pa naj bi gin blažil tudi menstrualne bolečine. Iz ljudstva prihajajo tudi (nepreverjene) govorice, da naj bi gin 'prebujal libido' in zaviral staranje.

Pomoč pri napihnjenosti

Poleg vsega naštetega pa brinove jagode veljajo za enega najboljših naravnih diuretikov, zaradi česar ga nekateri priporočajo pri težavah z napihnjenostjo in vnetjih mehurja. Ker pospešeno uriniranje pomaga, da se znebimo toksinov iz organizma in ostanemo zdravi, se ginu rado pripisuje tudi vloga 'naravnega spodbujevalca urinske sistema'.

Navkljub vsem lepim besedam na račun gina pa za konec (v imenu zmernosti in po zakonu) enostavno moramo dodati še:

»Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.