N. V. | 5. 6. 2022, 18:00

V Vipavski dolini so zbrani vsi gurmani. Kakšen je meni na festivalu in koliko so zanj odšteli?

Facebook/Okusi Vipavske

Ste med tistimi, ki se radi predajajo vinsko-kulinaričnim doživetjem?

Okusi dajejo pomemben pečat vsakemu potovanju. Z okušanjem lahko prepoznamo karakter dežele, si ga zapomnimo in tako sestavljamo svojo osebno zbirko potovanj.

"Ko kulinarični navdušenci naletimo na posebnosti, nam zaigra srce. Zanje se je vredno podati tudi izven utečenih poti," so na Facebooku zapisali organizatorji festivala vina in kulinarike Okusi Vipavske, ki vas v Vipavski dolini in v Novi Gorici, ki je brez vidne meje povezana s sosednjo Italijo, pričakujejo s toliko vinskimi in kulinaričnimi posebnosti, da si je zanje, po njihovih besedah, vredno vzeti čas.

"Barvitost krožnikov, vonji in okusi vas pri nas popeljejo v raj," obljubljajo.

Festival Okusi Vipavske 2022

Festival letos po nekajletnem premoru poteka že v svoji 14. izvedbi.

Več kot 40 vinarjev v čudovitem ambientu baročnega Dvorca Zemono gostom ponuja več kot 150 različnih, a brez dvoma odličnih vipavskih vin, piko na i pa je dodal chef Tomaž Kavčič z ekipo Gostilne Pri Lojzetu, ki je poskrbel za slastne festivalske jedi.

Obiskati je mogoče tudi delavnico o posebnostih zelena in nato degustirati to avtohtono sorto vina iz zgornje Vipavske doline.

Meni

Kaj slastnega je na festivalu pripravil chef Tomaž Kavčič, da je zadovoljili brbončice največjih slovenskih gurmanov? Naj vam razkrijemo skrivnost:

  • Postreženo na sprejemu: Vipavski slan rogljiček z izkoščičenim odojkom, domačo majonezo iz oljčnega olja,  svežim janežem in gorčičnimi semeni
  • »Morje in Vipava«: ješprenj, kuhan v juhi s panceto, kozice, omaka iz oklepov škampov in kozic, zrak travniških in vrtnih zelišč
  • »Spoštovanje tradicije«: Vipavska jota z repo tropinko in domačo klobaso
  • Sladica: Vipavska breskev na žlico

Koliko so udeleženci festivala odšteli za gurmansko razvajanje?

Tisti, ki se mudijo na festivalu so za vstopnico odšteli 70 evrov. V ceno vstopnice so vključene festivalske jedi, ki jih je pripravil chef Tomaž Kavčič.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.