STA/P.M. | 12. 4. 2023, 13:22

Svetovni kulinarični vodnik se je odločil: to je deset najboljših slovenskih restavracij

Profimedia

Znano je tudi, kdo je trenutno najboljši kuharski šef pri nas in kdo je kuharski šef prihodnosti. 

Glavni partner izdaje vodnika Gault&Millau Slovenija je Slovenska turistična organizacija (STO), razglasitev pa je potekala v Ljubljani. Direktorica STO Maja Pak je izrazila ponos, da si je Slovenija na globalnem turističnem zemljevidu kljub svoji majhnosti priborila status gastronomske velesile.

Prepoznavanje "prihajajočih zvezd"

Štiri kape in s tem naziv najboljše restavracije letos je mednarodni vodnik podelil Hiši Franko iz Starega sela pri Kobaridu, Gostilni pri Lojzetu (dvorec Zemono, Vipava), Hiši Denk (Zgornja Kungota), Ošteriji Debeluh (Brežice), Restavraciji Strelec (Ljubljana), Restavraciji Mak (Maribor) in Restavraciji Pavus (grad Tabor, Laško).

Štiri kape so prejeli tudi Grič (Šentjošt nad Horjulom), JB restavracija in Restavracija Milka (Kranjska Gora).  

Slovenska Turistična Organizacija

Šef leta 2023 je postal Janez Bratovž iz ljubljanske JB restavracije, šef prihodnosti pa Rok Martinčič iz Gostilne Jež v Jagnjenici. Prepričani so namreč, da je pomemben del njihovega poslanstva tudi v tem, da te "prihajajoče zvezde" prepoznajo, jih izpostavijo in spodbudijo njihovo uveljavljenost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janez Bratovž (@bratovz)

Imamo kar dva kuharska šefa tradicije

To sta postala Ivica Evačić iz restavracije izolskega Hotela Marina in Matej Tomažič iz Majerije v vasi Slap v Vipavski dolini. Kot so pojasnili pri vodniku, so dva šefa tradicije letos razglasili zato, "ker sta oba tako prevzela s svojo zavzetostjo do ohranjanje bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnim kmetijstvom, surovinami in živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem".

Žiga Živulovič jr./Bobo

Naziv mladi talent je prejel Kristian Zule (Stara gostilna, Piran), najboljši slaščičar je postal Naser Gashi iz Ljubljane, naziv najboljši pop je prejel ljubljanski eVino bar, za najboljšega sommelierja oziroma natakarja pa so razglasili Miralema Junuzovića iz postojnskega Bistroja Štorja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by eVino bar (@evinobar)

"Ponosni smo na vse naše že uveljavljene gostince, natakarje in sommelierje, ki iz leta v leto ohranjajo svojo kakovost in vrhunskost svojih restavracij, navdušujejo pa nas tudi nova imena, ki si pot v slovensko in mednarodno gastronomijo šele utirajo," so zapisali.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Ob letošnji izdaji Gault&Millau gurmane z vsega sveta še posebej vabimo k odkrivanju trajnosti zavezanih restavracij z znakom Slovenia Green Cuisine ter tistih, ki stavijo na lokalno, avtentično ponudbo z znamko kakovosti Gostilna Slovenije. Ne nazadnje pa jih z vodnikom spodbujamo, da odkrijejo tudi edinstvena doživetja Slovenije," je še dejala Pakova.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.